Laden...

Geen ontslag hoogste ambtenaar Twenterand na twijfels over integriteit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Geen ontslag hoogste ambtenaar Twenterand na twijfels over integriteit
Almelo, 21 januari 2021

De gemeente Twenterand mag haar gemeentesecretaris – de hoogste ambtenaar – niet ontslaan. De gemeente vroeg de rechtbank Overijssel om het arbeidscontract te ontbinden, maar er zijn onvoldoende redenen die een ontslag rechtvaardigen.

Enveloppe met foto’s

In het voorjaar van 2020 heeft de gemeentesecretaris zijn taken voorlopig neergelegd nadat er bij de gemeente twijfels waren over zijn integriteit. Bij de gemeente is een enveloppe afgegeven met foto’s van de auto van de gemeentesecretaris die op diverse dagen en tijden geparkeerd stond bij het huis van een ondergeschikte collega. Bij de gemeente rezen de vragen of er een affectieve relatie is geweest tussen de gemeentesecretaris en de vrouwelijke collega én of de carrièreverloop van de vrouw het mogelijke gevolg is van die affectieve relatie. De gemeente heeft een integriteitsbureau onderzoek laten doen naar die vragen. De gemeentesecretaris heeft niet willen meewerken aan dat onderzoek. Voor de gemeente is dat voldoende reden voor ontslag. Bovendien, zo stelt de gemeente, is de arbeidsrelatie inmiddels verstoord.

Gemeente liet steken vallen

Het instellen van een extern onderzoek is volgens de kantonrechter gerechtvaardigd. De aanleiding voor dat onderzoek waren: de foto’s, geruchten over de relatie en de ‘vraagtekens’ bij het carrièreverloop van de collega. Hoewel deze redenen geen sterk vermoeden van een integriteitsschending zijn, stond de gemeente wel in haar recht om een onderzoek te starten. Het bewaken van de integriteit van haar organisatie en haar medewerkers is een belangrijke taak van de gemeente Twenterand en zeker als het om haar hoogste ambtenaar gaat moeten signalen die kunnen duiden op integriteitsschendingen serieus genomen worden. Ook als deze signalen zwak zijn. Van de gemeentesecretaris mocht worden verlangt dat hij meewerkt aan dat onderzoek. Dat heeft de man onvoldoende gedaan. Maar de gemeente heeft ook steken laten vallen. Zo is de man pas in een laat stadium op de hoogte gesteld van het onderzoek. Ook is de gemeente een gesprek met hem uit de weg gegaan. De kantonrechter komt dan ook tot de conclusie dat de gemeentesecretaris verwijtbaar heeft gehandeld, maar dat dit onvoldoende is voor ontslag. De voormalig burgemeester heeft verklaard dat tot april 2020 de arbeidsrelatie niet verstoord was. De daarna ontstane verstoring hoeft er niet aan in de weg te staan dat partijen de draad nu weer oppakken.

Uitspraken