Laden...

Rechtbank Overijssel behandelt minder zaken, maar doet vaker op tijd uitspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Rechtbank Overijssel behandelt minder zaken, maar doet vaker op tijd uitspraak
Zwolle/Almelo/Enschede, 01 maart 2023

De rechtbank Overijssel heeft in 2022 zo'n 4.000 minder zaken behandeld dan in het jaar ervoor. Dat komt omdat er minder zaken zijn aangebracht. Doordat er minder nieuwe zaken waren, zijn in alle rechtsgebieden de voorraden terug gebracht. Ook lukt het steeds vaker om rechtszaken af te doen binnen de daarvoor gestelde wettelijke termijnen. In 2022 zijn ruim 88.000 zaken behandeld.

Dit en veel meer wetenswaardigheden kunt u lezen in het jaarverslag 2022 (pdf, 4,6 MB) van de rechtbank Overijssel.

Snel duidelijkheid

Het is een belangrijke ambitie binnen de Rechtspraak om zaken sneller af te handelen en achterstallige zaken weg te werken, zodat betrokkenen bij een rechtszaak sneller duidelijkheid hebben. In 19 van de 25 rechtsgebieden wordt in meer dan de helft van de zaken de wettelijke doorlooptijd gehaald; in negen rechtsgebieden ligt dat percentage boven de tachtig procent. Overijssel ligt in veel rechtsgebieden (ruim) boven het landelijke gemiddelde.

Jaarverslag 2022

Bovenstaande gegevens zijn vermeld in het jaarverslag 2022, dat is verschenen. In het jaarverslag lees je alles over de ontwikkelingen in de rechtbank in het voorbije jaar. Zo is geïnvesteerd in apparatuur om zittingen vaker digitaal of hybride te laten plaatsvinden, zijn verschillende projecten uitgevoerd om zaken sneller te kunnen behandelen, en lees je over initiatieven om de rechter dichter bij de burger te brengen zoals de Overlegrechter.

Nieuw: de schuldenfunctionaris

Een nieuwe ontwikkeling die eind 2022 is gestart, is de inzet van de schuldenfunctionaris. Deze functionaris probeert mensen die problematische schulden hebben, in contact te brengen met de gemeentelijke hulpverleningsinstanties. Hierover zijn afspraken gemaakt met alle 25 Overijsselse gemeenten. Uiteraard is deelname vrijwillig. De rechter vraagt mensen bij wie dit mogelijk speelt eerst of ze open staan voor hulp. Als dat zo is, wordt de schuldenfunctionaris op afroep naar de rechtszaal gehaald. 

Lees meer over het Rechtspraak-breed project Schuldenaanpak.


Uitspraken