Laden...

Vader veroordeeld voor poging zware mishandeling baby in Borne

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Vader veroordeeld voor poging zware mishandeling baby in Borne
Almelo, 16 juli 2019

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 29-jarige man voor een poging tot zware mishandeling van zijn toen 2 maanden oude zoontje in Borne. De man schudde op 25 februari 2015 de baby hardhandig heen en weer. Het kindje liep daarbij hersenletsel op. De vader krijgt de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden, met een proeftijd van 2 jaar en bijzondere voorwaarden.

Vrijspraak zware mishandeling

De rechtbank spreekt de man vrij van zware mishandeling. De verwondingen die de baby opliep zijn namelijk niet aan te merken als zwaar lichamelijk letsel. Hij kon na een verblijf van een week in het ziekenhuis weer naar huis en is nagenoeg volledig hersteld. Dat een bloeding in de hersenen tot ernstige complicaties of de dood kan leiden maakt het oordeel niet anders, omdat deze ernstige gevolgen in deze zaak niet zijn gebeurd.

Willens en wetens

De man heeft willens en weten de aanmerkelijke kans aanvaard dat zijn zoontje zwaar lichamelijk letsel op zou lopen door hem hardhandig meermalen heen en weer te schudden. Hij wist dat een baby voorzichtig moet worden opgetild, met ondersteuning van het hoofdje. Daarnaast heeft de moeder eerder tegen hem gezegd dat hij geen ‘hop-paardje-hop’ met zijn zoontje moest doen.

Lagere straf

De rechtbank veroordeelt de man tot een lagere straf dan was geëist door de officier van justitie. Daarbij weegt de rechtbank mee dat het feit zich al in 2015 heeft voorgedaan. De strafzaak duurde bijna 2 jaar en 5 maanden langer dan de 2 jaar die er redelijkerwijs voor staat. Zonder een goede verklaring van het OM voor deze termijnoverschrijding moet de rechtbank hier in het voordeel van de verdachte rekening mee houden. Anders dan de officier van justitie acht de rechtbank bovendien zware mishandeling niet bewezen, wel poging daartoe.

Uitspraken