Laden...

De Overijsselse overlegrechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Regels en procedures > De Overijsselse overlegrechter

Een snelle, laagdrempelige en goedkope procedure

Vanaf juli 2019 is het voor bedrijven en burgers mogelijk om -in het kader van een pilot- een civiel geschil aan de Overijsselse overlegrechter voor te leggen. De Overijsselse overlegrechter is een initiatief van de rechtbank Overijssel (locaties Zwolle, Almelo en Enschede). U hoeft geen schriftelijke stuk op te stellen, u kunt zich met een simpel aanmeldformulier aanmelden. De zitting wordt dan op korte termijn gepland. De rechter onderzoekt samen met partijen in overleg of ze er onderling uit kunnen komen. Lukt dat niet? Dan hakt de rechter alsnog de knoop door. Het blijft dus wel een rechtszaak.

Vrijwillig

Het is niet verplicht om aan de pilot deel te nemen. Alleen als beide partijen dat willen, wordt de Overijsselse overlegrechter ingeschakeld. Het voordeel van de Overijsselse overlegrechter is dat de zitting op korte termijn kan plaatsvinden en dat het griffierecht voor particulieren € 43,50 per partij is. Het griffierecht dat bedrijven betalen, ligt iets hoger en is afhankelijk van het financiële belang.

Overleg

Tijdens het gesprek vraagt de rechter u om uit te leggen wat er aan de hand is en wat er volgens u moet gebeuren. De rechter onderzoekt of u er samen met de andere partij uit kunt komen (een schikking). U hoeft zelf geen juridische kennis te hebben. De rechter zorgt ervoor dat wetten en regels op de juiste manier worden toegepast als partijen met elkaar afspraken maken over een oplossing. Wanneer partijen zelf geen oplossing vinden, neemt de rechter een beslissing (uitspraak).

 

Welke zaken behandelt de overlegrechter?

De Overijsselse overlegrechter behandelt geschillen die gaan over burenruzies, consumenten, geldvorderingen, schades, huur of arbeid. Zaken kunnen (maar hoeven niet) op voorstel of met behulp van een buurtbemiddelaar of mediator worden voorgelegd. Bestuurszaken en familiezaken worden niet door de Overijsselse overlegrechter behandeld. Er zijn nog meer soorten zaken die worden behandeld. Daarover kunt u meer uitleg krijgen als u contact opneemt met het bureau van de Overijsselse overlegrechter.

Een zaak starten

Wilt u een zaak starten? Lees dan eerst aan welke voorwaarden uw zaak moet voldoen. Als uw zaak aan de voorwaarden voldoet, dan vult u het aanmeldformulier in. Het aanmeldformulier kunt u vervolgens per e-mail sturen naar: overlegrechter@rechtspraak.nl of per post naar Team Kanton en Handel t.a.v. Overlegrechter, Schuurmanstraat 2, 8011 KP Zwolle. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u zo snel mogelijk bericht over het verdere verloop van de procedure.

Voorwaarden

De Overijsselse overlegrechter is op dit moment een proef en daarom gelden er bepaalde voorwaarden om van deze snelle en goedkope procedure gebruik te kunnen maken:

  • Arbeidszaken, huurzaken, consumentenzaken, geldvorderingen, schades en burenruzies kunnen door Overijsselse overlegrechter behandeld worden. Bestuurszaken en de meeste soorten familiezaken kunnen niet in het kader van dit project worden voorgelegd. De rechtbank beslist of uw zaak in behandeling wordt genomen in het kader van deze pilot.
  • U bent bereid tot overleg en u staat open voor een praktische oplossing van het conflict.
  • Wij vinden het belangrijk om te weten wat u van de pilot vindt. Daarom stellen wij u na afloop enkele vragen. Uiteraard is uw privacy daarbij gegarandeerd.

Veelgestelde vragen

Kan ik een zaak die buiten het rechtsgebied van de rechtbank Overijssel valt aanbrengen?

Dat kan, maar alleen als de zaak kan worden behandeld op de rechtbank. Zaken waarbij de Overijsselse overlegrechter … Lees meer.

Hoe verloopt de zitting?

De Overijsselse overlegrechter gaat met partijen in gesprek over het geschil en zal samen met partijen zoeken naar een oplossing … Lees meer.

Moet ik mij laten bijstaan door een advocaat of andere gemachtigde?

Dat is niet verplicht, maar mag zeker.

 

Meer informatie

Heeft u vragen over een procedure bij de overlegrechter? Neem dan gerust contact op met het bureau van de Overijsselse overlegrechter: 06 11 34 76 55 of mail naar overlegrechter@rechtspraak.nl.