Laden...

De werkdag van Overijsselse overlegrechter Erik Koster

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Verhalen > De werkdag van Overijsselse overlegrechter Erik Koster

Sinds twee jaar heeft de rechtbank Overijssel een overlegrechter. Deze rechter is er speciaal voor kleinere zaken. Bijvoorbeeld voor een overhangende tak of overlast van blaffende honden van de buren. De overlegrechter is een echte rechter, maar het gaat er een stuk minder formeel aan toe. Het is bedoeld om burgers op een laagdrempelige, snelle en goedkope manier een civiele procedure te laten starten. De overlegrechter gaat met beide partijen in overleg om te kijken of het mogelijk is om het geschil met elkaar op te lossen. Overijsselse overlegrechter Erik Koster neemt je mee in zijn werkdag.

08:30 uur

Erik komt al vroeg aan bij de rechtbank. Snel een kop koffie en dan aan het werk, want vandaag is een drukke dag. Ter voorbereiding van de middag begint Erik met het zoeken van jurisprudentie rondom overlast gevende honden. Want ‘s middags staat een bezoek gepland aan een zorginstelling die overlast ervaart van de 10 honden van de buren. Na het bezoek op locatie zullen partijen naar de rechtbank komen om daar over het conflict te praten. ‘Ik had de mondelinge behandeling ook graag op locatie willen doen, maar daar had een van beide partijen helaas geen goed gevoel bij, vertelt Erik.

 

10:00 uur

Erik neemt het dossier nog eens door. ‘Opvallend voor dit soort zaken is dat er vaak geen dikke dossiers zijn’, vertelt Erik terwijl hij een dossier van slechts 2 A4’tjes laat zien. Mensen kunnen hun geschil aanmelden door een simpel aanmeldformulier in te vullen en meestal worden er geen advocaten ingeschakeld voor dit soort zaken omdat ze voor dit soort zaken vaak te duur zijn.’ Ondertussen loopt collega Elora Brand nog even langs. Zij is de secretaris van de overlegrechter en beoordeelt de aanvragen die binnenkomen. Elora praat Erik bij over nieuw aangemelde zaken en overlegt bij twijfel of de zaak geschikt is. In de afgelopen twee jaar zijn al ruim 120 aanvragen bij de overlegrechter binnengekomen, waarvan 1/3 deel is behandeld: ‘Niet alle zaken zijn geschikt voor de overlegrechter. Het is bijvoorbeeld een voorwaarde dat beide partijen bereid moeten zijn om mee te werken. Bij andere civiele procedures moet de eisende partij een deurwaarder inschakelen voor het uitreiken van een dagvaarding.’

Erik achter zijn computer 
 
 

 

12:15 uur

12.15 uur: Nog even snel lunchen en dan is het tijd om in de auto te stappen. ‘Een leuke bijkomstigheid van het werk van de overlegrechter is dat we zo op veel mooie plekken in Overijssel komen’, vertelt Erik terwijl hij met collega Willem Visser richting de locatie rijdt. Willem is de griffier in deze zaak en noteert straks alles wat de overlegrechter ziet en wat er wordt gezegd.

 

12.50 uur

Erik en Willem komen aan op de mooie locatie in het buitengebied. De eigenaren van de zorginstelling staan al klaar om ze te ontvangen. Zij hebben eerder al geprobeerd zelf een oplossing te zoeken met hun buren, maar dit lukte niet. Een medewerker van de stichting Raad en Recht heeft ze daarna geattendeerd op de overlegrechter van de rechtbank Overijssel. Dan arriveren ook de buren en is het tijd om te beginnen. Het is een zonnige dag en in de tuin van de zorginstelling staat een grote tafel met 10 stoelen. Erik stelt voor de zitting toch niet in de rechtbank te doen, maar aan deze tafel. Beide partijen stemmen in. Erik is over deze eerste stap al heel tevreden: ‘Dat is al een mooi begin!’

 

13:00 uur

Erik en Willem beginnen met rond te kijken op het terrein van de zorginstelling. Het stel vertelt welke problemen zij en hun bewoners met de honden van de buren ervaren. Dan is het tijd om bij de buren te gaan kijken, waar ze enthousiast worden ontvangen door de harige viervoeters en hun baasjes. De hondeneigenaren vertellen intussen al, wat de honden voor hun autistische dochter betekenen. Erik maakt kennis met de dochter van het gezin en weet haar te overtuigen om ook bij het gesprek aan te sluiten, omdat de honden officieel van haar zijn.

" 
 
 

 

13:30 uur

Overlegrechter Erik heeft de situatie bekeken en alvast iets van de verhalen van beide partijen gehoord, dus is het tijd om met elkaar om tafel te gaan. ‘Ik ben benieuwd wat jullie verwachtingen zijn van de overlegrechter’, begint hij het gesprek. Daarna nodigt hij beide partijen uit om met elkaar over de situatie te praten. Al snel blijkt dat er een misverstand bestaat, want de hondeneigenaren waren bang dat de honden helemaal niet meer mochten blaffen en dat is onmogelijk. De buren geven aan dat dit niet het geval is, maar willen wel graag afspraken maken over het maximum aantal honden en wie te bereiken is als zij overlast ervaren.

 

14:15 uur

Iedereen aan tafel heeft zijn verhaal kunnen doen. Beide partijen willen graag samen tot een oplossing komen, dus Erik stelt voor om samen te brainstormen over de te maken afspraken. Bijvoorbeeld over het maximum aantal honden en hoe de buren contact kunnen opnemen als ze overlast ervaren. ‘Hoeveel honden zou je in de ideale situatie hebben?’, begint Erik het gesprek met de hondeneigenaresse. Ze heeft het liefst 5 honden, maar voor de buren is 4 het maximum. ‘Vier honden en eventueel nog één kleintje?’, stelt Erik voor. Beide partijen stemmen in.

" 
 
 

 

15:00 uur

Willem heeft de gemaakte afspraken genoteerd. Erik en Willem mogen de computer en printer van de zorginstelling gebruiken, zodat iedereen direct de afspraken kan ondertekenen. Terwijl Erik en Willem achter de computer kruipen krijgen de buren iets te drinken aangeboden en worden nog wat telefoonnummers uitgewisseld. Daar kunnen de buren dan direct gebruik van maken in geval van overlast. Nadat de handtekeningen zijn gezet is Erik benieuwd hoe partijen het hebben ervaren. Beide buren kijken met een goed gevoel terug op het bezoek van de overlegrechter. ‘Als we tegenover elkaar in een echte rechtszaal hadden gezeten, dan was het waarschijnlijk heel anders gegaan’, vertelt een van de partijen. De andere aanwezigen knikken instemmend.



15.15 uur

Tijd om terug naar de rechtbank te gaan. Het was een geslaagde dag voor Overijsselse overlegrechter Erik. ‘Deze zaak is een heel mooi voorbeeld van waar het werk van de overlegrechter voor bedoeld is’, vertelt hij. ‘Als het nodig is doe ik uitspraak, maar het liefst heb ik natuurlijk dat partijen er onderling uitkomen’.

" 
 
 

 

Meer informatie

Meer informatie over de overlegrechter of een zaak aanmelden bij de overlegrechter? Kijk dan op deze pagina.