Laden...

Overlegrechter Koster over een zaak tussen twee buren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Verhalen > Overlegrechter Koster over een zaak tussen twee buren

Die zaak vergeet ik nooit

“Soms is een geschil voor je gevoel te klein om naar de rechter te stappen, maar wil je het er toch niet bij laten zitten. Grote kans dat de Overijsselse Overlegrechter dan een oplossing kan bieden. De Overlegrechter kan sneller en goedkoper dan de gewone rechter, mits beide partijen daaraan vrijwillig meedoen. Het gaat om eenvoudige zaken, waarin het vinden van een gezamenlijke oplossing  voorop staat, maar als partijen daar niet uitkomen de rechter de knoop doorhakt." Aan het woord is Erik Koster, Overlegrechter bij de rechtbank Overijssel.

Als voorbeeld noemt Koster een zaak tussen twee buren. “De ene buur wilde een verdieping op een carport bouwen. In het schuine dak van die opbouw zou een dakraam komen. Vanuit het nieuwe raam keken ze rechtstreeks in de tuin èn de badkamer van de buren. Toen de buren dit ontdekten legden ze de bouw stil. Onderling maakten ze de afspraak dat het dakraam nooit verder dan 2 cm. open zou staan. Een afspraak waarover iedereen tevreden was. Maar toen het huis werd verkocht, wilden de nieuwe bewoners dat het raam volledig open kunnen doen”

 

 

Vanuit het nieuwe raam keken ze zo in de tuin èn de badkamer van de buren”

Rechter op locatie
De zaak belandde bij de Overlegrechter, en die besloot om ter plekke een kijkje te nemen. Erik Koster: “Als Overlegrechter ga ik vaak op locatie. Enerzijds om me een goed beeld van de situatie te vormen, maar vaak kan ik door een opmerking of gerichte vraag al laten doorschemeren waar de zaak juridisch heengaat. De ervaring leert dat partijen dan vaak zelf al in gesprek gaan om tot een oplossing te komen.

In dit geval bleken de twee heren des huizes redelijk handig te zijn. Nog tijdens het bezoek bedachten ze een technische oplossing waarbij het raam wel verder open kon, maar waarbij een raamwerk ervoor zorgde dat niet in de tuin en de badkamer kon worden gekeken.” Een typische overlegoplossing “in der minne”, die minder snel was ontstaan als de zaak in de rechtszaal was behandeld door een gewone rechter. “Een paar dagen later ontving ik van één van de partijen een mail met een foto, hoe het was geworden”, vertelt Koster trots.

Burenruzies
De meeste zaken die bij de Overlegrechter belandden zijn burenruzies. Maar ook arbeidsgeschillen, huurkwesties of consumentenzaken lenen zich voor deze vorm van rechtspraak. “De gemene deler is dat partijen echt een oplossing willen, en ook in overleg willen om daar samen met de rechter naar te zoeken.", duidt Koster. “Deze toegankelijke en informelere vorm van rechtspraak leent zich bij uitstek voor dat soort zaken, mits ze niet gecompliceerd zijn. Vaak zien we dat – wanneer partijen samen een oplossing vinden in een geschil – ook andere kleine ergernissen tussen partijen als sneeuw voor de zon verdwijnen."

De Overlegrechter is heel toegankelijk. Het is niet nodig om een dagvaarding in te dienen, zoals bij een normale rechtszaak. Het invullen van een formulier is voldoende. Meer informatie, en het aanmeldformulier vind u op onze website

Te hoge verwachtingen
Toch kunnen de verwachtingen van de Overlegrechter ook te hoog gespannen zijn. “Sommige kwesties zijn te complex of de standpunten te onrealistisch om tot een voor alle partijen aanvaardbare oplossing te kunnen komen. Dan komt toch de gewone kantonrechter weer in beeld", legt Koster uit. “Ook verwachten partijen soms dat ik als Overlegrechter een soort juridisch adviseur ben die hun zaken even juridisch komt fixen. Maar dat ben ik niet, ik blijf een rechter die goed luistert naar wat partijen vertellen en daarover uiteindelijk recht spreekt. Voor juridisch advies kunnen mensen terecht bij een advocaat of het Juridisch Loket. Het is heel verstandig om je eerst juridisch te laten informeren voordat je een beroep op de rechter doet."

Het succes van deze toegankelijke vorm van rechtspraak leidt er toe dat wordt nagedacht hoe we deze vaker kunnen inzetten. Onder de werktitel Nabijheidsrechter wordt onderzocht of de rechtsvorm in de toekomst vaker actief kan worden aangeboden bij bepaalde type conflicten. Daarbij komt er ook meer dwang op de tegenpartij te liggen om mee te doen. Nu ligt het initiatief nog bij partijen zelf. Naast particulieren zelf worden veel zaken aangedragen door rechtsbijstandsverzekeraars, mediators en advocaten of juridisch adviseurs. Een zaak komt alleen voor de Overlegrechter als de tegenpartij ook wil meewerken.