Laden...

Vorderingen Rotterdams gemeenteraadslid bij verstek toegewezen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Vorderingen Rotterdams gemeenteraadslid bij verstek toegewezen
Rotterdam, 29 juni 2017

Allereerst geldt dat in deze zaak door de gedaagden geen verweer is gevoerd. Dit is dus een vonnis in een verstekzaak. De toets, die de voorzieningenrechter moet toepassen, is of de vordering niet onrechtmatig of ongegrond is. Omdat dit zo’n beperkte toets is, kan in het algemeen gezegd worden dat vorderingen in een verstekzaak meestal worden toegewezen. Zo ook in deze zaak.
De gemeente Rotterdam en een Rotterdams gemeenteraadslid hebben de voorzieningenrechter gevraagd te bepalen dat Sabah Turkije en Sabah Duitsland een rectificatie moeten plaatsen bij de artikelen over het gemeenteraadslid. De artikelen verschenen in maart 2017 op de websites van de Turkse dagbladen.

In maart 2017 hebben gedaagden Sabah Turkije en Sabah Duitsland ieder twee artikelen op hun website geplaatst, waarin het Rotterdamse gemeenteraadslid, kort gezegd, wordt uitgemaakt voor:
- geestelijk leider van een terroristische organisatie;
- regisseur van vijandschap ten opzichte van Turkije;
- coördinator van een operatie waarbij namen en foto’s van Turkse demonstranten zouden zijn doorgegeven aan de Nederlandse politie;
- verrader;
- oplichter.

Impact

De eisers, de gemeente Rotterdam en het gemeenteraadslid, achten de uitlatingen onjuist en bijzonder grievend. Bovendien bestond er voor de beschuldigingen geen grond. De berichten leidden tot scheldpartijen en bedreigingen aan het adres van het gemeenteraadslid, die zowel in privé als in zakelijk opzicht een grote impact hebben gehad.

Toekomst

De voorzieningenrechter wijst de vorderingen tegen Sabah Turkije en Sabah Duitsland grotendeels toe. Er moet, 7 dagen lang, een rectificatie bovenaan de homepage van de websites worden geplaatst alsook een rectificatie bij de betreffende artikelen voor zolang deze op de site blijven staan. Daarnaast verbiedt de voorzieningenrechter de gedaagden om in de toekomst opnieuw onjuiste uitlatingen te doen (online en/of op papier) over het gemeenteraadslid waarin hij in verband wordt gebracht met terreur, een terroristische organisatie, het regisseren van vijandschap ten opzichte van Turkije, het verraden van Turken aan de Nederlandse overheid of het oplichten van in Nederland wonende Turken.

Dwangsom

Voor elke dag of dagdeel dat de gedaagden in gebreke blijven, veroordeelt de voorzieningenrechter hen tot het betalen van een dwangsom van 1000 euro. De dwangsom kan maximaal oplopen tot 100.000 euro voor iedere gedaagde. Ook de proceskosten komen voor rekening van de gedaagden.

Uitspraken