Kunstexposities

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Kunstcommissie

De kunstcommissie van de rechtbank stelt zich ten doel beeldende kunstenaars een podium te bieden en zo ook bezoekers van de rechtbank met interessante kunst in aanraking te brengen. De kunst is ook vaak te koop: bij de bodeloges op de verschillende verdiepingen zijn lijsten verkrijgbaar met de vermelding van de namen van de kunstwerken, de prijzen en de adresgegevens van de kunstenaar. Kunstenaars die willen exposeren, kunnen contact opnemen met de kunstcommissie.

Huidige expositie locatie Rotterdam

In het zittingzalencomplex

Van 19 mei tot 20 september exposeert Gerard van Soest in het zittingszalencomplex in Rotterdam met ‘Op kleur betrapt’. De expositie is te bezichtigen op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Over Gerard van Soest
Gerard van Soest is vanaf de jaren begin 1970 autonoom beeldend kunstenaar fotografie. Naast zijn vele andere analoge zwart/wit series is hij in de jaren 1980 begonnen met fotograferen van details op goederenwagons op rangeerterreinen. Het was het begin van de beschikbaarheid van kleurenfotografie voor kleine doka's. De eerste series heeft hij dan ook zelf afgedrukt.

Eén van de rangeerterreinen waar hij veel kwam is de Kop van Zuid tussen en het Poortgebouw en de Brielselaan. Precies de plaats waar nu de Rechtbank Rotterdam gevestigd is. Ook de Merwedehaven en de Kijfhoek waren favoriete plekken waar hij vaak kwam om te fotograferen.

Wat hij op de huid van de wagons gefotografeerd heeft, zijn de sporen van beschadigingen en/of door weer en wind verweerde informatie die op de wagons geplakt wordt. De opnamen zijn ongeveer één op één. De foto's zijn niet gemanipuleerd. Gerard fotografeert puur de werkelijkheid zoals hij die aantreft. Hij maakt er veel werk van om de afdrukken zo precies mogelijk overeen te laten te komen met hetgeen hij gezien heeft. Hij is één van de eerste fotografen die op deze manier naar de werkelijkheid keek en nog kijkt. Hij heeft vele navolgers gekregen maar voor kenners en liefhebbers is er maar één Gerard van Soest.

Gerard drukt zijn zwart/wit foto's af in eigen doka op Barietpapier. De kleurenfoto's zijn Lambdaprints afgedrukt bij het Beeldgebouw in Ridderkerk. De kleurenfoto's worden afgedrukt op 40-60 cm.

Afbeelding Gerard van Soest Gerard van Soest

Bij de enquêtekamers op de eerste verdieping

Marco van Trierum exposeert met 20 acryl schilderijen op de eerste verdieping van het kantorengebouw, gebouw B, van de rechtbank Rotterdam van 4 september tot 31 december 2017. De expositie is te bezichtigen op werkdagen vrij toegankelijk van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Het gaat vooral om kleurrijke stillevens van groenten en fruit. Ze passen in zijn enigszins vervreemdend realistische werk, waarvan kustlandschappen, stedelijke situaties en menselijke figuren ook deel uit maken.

Marco van Trierum (1949) woont en werkt in Zierikzee. Zijn leermeester is de bekende Zeeuwse kunstenaar Kees van de Wetering. Tot 2009 was Marco archeoloog en hoofd van de gemeentelijke archeologische dienst van Rotterdam (BOOR).

Marco van Trierum

Huidige expositie locatie Dordrecht

Vanaf 7 juli tot 30 september 2017 zijn er twee tentoonstellingen in het zittingszalencomplex van de rechtbank Dordrecht aan het Steegoversloot 36: 

- De schilders van het atelier Barteljee uit Zwijndrecht exposeren veertig schilderijen.
Meer informatie:  http://barteljee.nl/voor-sara/

- en Sofie Rozendaal. Sofie Rozendaal (1987) is publicist. Ze heeft een aantal boeken geschreven en werkt als journalist voor verschillende bladen en kranten. Ze heeft een Youtube-kanaal waarvoor ze ‘docu-vlogs’ maakt over onderwerpen die in haar leven spelen. Daarnaast tekent en schildert ze graag. Tijdens deze nieuwe expositie laat ze een combinatie van haar werk zien.
Meer informatie: www.sofierozendaal.nl

De exposities zijn te bezichtigen op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.