Laden...

De Zeeuwse regelrechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbanken > Rechtbank Zeeland-West-Brabant > De Zeeuwse regelrechter

De Zeeuwse regelrechter

Sinds 1 januari 2023 is er de ‘Zeeuwse regelrechter’. Bedrijven en burgers kunnen een conflict snel, betaalbaar en dicht bij huis voorleggen. Het is een pilot (proef) tot en met december 2024.

Procesreglement

Het procesreglement vindt u binnenkort op deze website. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met rechtbank Zeeland-West-Brabant, Bureau Regelrechter.

 

pictogram Zeeuwse regelrechter
Pictogram Zeeuwse regelrechter

 

 Hoe werkt de Zeeuwse regelrechter?

>Alles uitklappen
 • De Zeeuwse regelrechter behandelt conflicten die gaan over: 

  • huur 
  • consumentenkoop- of verkoop, consumentenkrediet, algemene voorwaarden - een geldvordering (een betaling aan een bedrijf of burger) 
  • schade 
  • burenruzie 

  Een voorwaarde is ook dat u en de andere partij(en) open staan voor een goed gesprek en een praktische oplossing van het conflict.

  Zaken die u niet kunt voorleggen aan de Zeeuwse regelrechter: 

  • bestuursrechtelijke zaken (bijvoorbeeld een conflict over een vergunning, uitkering, subsidie, belasting of verkeersboete) 
  • de meeste soorten familiezaken (bijvoorbeeld een echtscheiding, gezag, voogdij of alimentatie)
 • Bel de organisatie Samen Recht Vinden: telefoon: 06 34 20 84 14. 

  Samen Recht Vinden is een project sinds 2019 om burgers en mkb’ers verder te helpen en te ontzorgen. Samen Recht Vinden probeert door bemiddeling uw conflict te regelen. Bij de Zeeuwse regelrechter kunnen zaken worden aangebracht waarvoor Samen Recht Vinden geen (volledige) oplossing heeft kunnen vinden.

 • Heeft Samen Recht Vinden u geadviseerd uw conflict aan de regelrechter voor te leggen? Dat kan door het formulier (pdf, 172,8 KB) in te vullen. Daarin omschrijft u kort waar uw geschil over gaat. Een deurwaarder is niet nodig.

  U en de andere partij(en) betalen elk € 43 griffierecht. De rechtbank Zeeland-West-Brabant benadert zelf de andere partij(en) voor de betaling.

 • Oordeelt ook de Zeeuwse regelrechter dat uw zaak in aanmerking komt? Dan krijgt u een uitnodiging voor een zitting. Vaak is die al binnen een paar weken. 

  De zitting is niet in de rechtbank, maar bijvoorbeeld in een buurt- en gemeenschapshuis, hotel of museum. 

  De zitting is een goed gesprek van de regelrechter samen met u en de andere partij(en).

 • Komt u er onderling uit, dan legt de regelrechter de afspraken over de gevonden oplossing officieel vast. 

  Komt u er niet met elkaar uit? Dan hakt de regelrechter alsnog de knoop door en komt er een uitspraak. Het blijft dus wel een rechtszaak.

Wie is de Zeeuwse regelrechter? 

De eerste Zeeuwse regelrechter is Nancy van Spronssen. Zij heeft ruime ervaring als kantonrechter

‘Het woord zegt het al: de regelrechter probeert samen met partijen conflicten te regelen en op te lossen. Dat kan alleen als beide partijen het goed vinden dat hun geschil aan de regelrechter wordt voorgelegd. Lukt het niet of niet helemaal om gezamenlijk tot afspraken te komen, dan doe ik uitspraak.’

Nancy van Spronssen

Waarom in Zeeland? 

Voor de rechtbank Zeeland-West-Brabant is gekozen om te starten in Zeeland: ‘Met deze pilot doen we een verkenning op het gebied van laagdrempelige, betaalbare en zichtbare rechtspraak op locatie. Zeeland is een van de dunst bevolkte provincies met grote uitdagingen op het gebied van vergrijzing en bereikbaarheid. De afstand voor de rechtzoekende naar de rechtbank is letterlijk erg groot. Daarom kiezen we ervoor om de pilot in Zeeland uit te rollen’, legt plaatsvervangend teamvoorzitter Civiel recht Jan van Breda uit. 

De Zeeuwse regelrechter is gestart na positieve ervaringen bij de rechtbank Rotterdam. Daar startte in 2018 de regelrechter als een pilot (proef) binnen het belangrijke thema ‘innovatie’ binnen de Rechtspraak. Sindsdien zijn er ruim 250 verzoeken binnengekomen, waarvan er ongeveer 90 zijn behandeld. In ruim 80% daarvan konden de partijen in het gesprek met de regelrechter tot een oplossing komen. In de andere zaken lukte dat niet en moest de regelrechter alsnog de knoop doorhakken. 

 

Contactgegevens Zeeuwse regelrechter

Vragen over een eventuele procedure bij de regelrechter kunt u stellen aan: 

Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Bureau Regelrechter
E-mail: regelrechter.rb-zwb@rechtspraak.nl 

Of

Samen Recht Vinden
Telefoon: 06 34 20 84 14
Samen Recht Vinden (samenrechtvinden.nl)