Laden...

Civiel recht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Soorten civiele procedures

Binnen het civiel recht kunt u 2 soorten procedures bij de rechter starten: een dagvaardingsprocedure of een verzoekschriftprocedure.

 

Dagvaardingsprocedure

In een dagvaardingsprocedure vraagt u het oordeel van de rechter over een conflict. De procedure begint met een dagvaarding. In de dagvaarding legt u uit wat het conflict is en wat u wilt. De tegenpartij (gedaagde) kan reageren.

Verzoekschriftprocedure

Bij een verzoekschriftprocedure vraagt u in een brief de rechter om iets te doen. Bijvoorbeeld om een echtscheiding uit te spreken. De andere partij, of een belanghebbende, kan hierop reageren (in verweer gaan).

 

Als u een dagvaardings- of verzoekschriftprocedure start, is een uitgebreide procedure (bodemprocedure) de standaard. Heeft u met spoed een uitspraak nodig van de rechter? Dan kunt u een spoedprocedure (kort geding) beginnen.

 

 

Kantonrechter of civiele rechter?

Afhankelijk van het onderwerp en/of het bedrag waar het conflict over gaat, gaat u naar de kantonrechter of civiele rechter.

 

Wanneer naar de kantonrechter?

De kantonrechter behandelt civiele zaken tot en met een bedrag van € 25.000, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Ook bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of (beneficiair) aanvaarden van een erfenis zijn onderwerpen waar de kantonrechter over gaat.

Wanneer naar de civiele rechter?

De civiele rechter behandelt civiele zaken van meer dan € 25.000 of van onbepaalde waarde. Van onbepaalde waarde is sprake als in een zaak partijen twisten of er tussen hen een overeenkomst bestaat. Of een zaak waarbij een partij wil dat de tegenpartij iets doet of ergens mee stopt. Verder gaat de civiele rechter over onderwerpen als echtscheiding, alimentatie, voogdij en adoptie.

 

 

De kantonrechter behandelt ook lichte strafzaken (zoals snelheidsovertredingen).

 

Gemachtigde bij civiel recht

Bij een rechtszaak voor de civiele rechter is het inschakelen van een advocaat verplicht. Bij een rechtszaak voor de kantonrechter is dit niet verplicht, maar het mag wel. Als u een advocaat heeft, dan heeft u geen machtiging nodig. Laat u zich bijstaan door iemand anders dan een advocaat, heeft u wel een machtiging nodig.

Mediation naast rechtspraak

Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling van een onafhankelijke mediator. Mediation kan op elk rechtsgebied en op elk moment in de rechtszaak. De rechter kan het voorstellen of u kunt het zelf aanvragen. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. De partijen betalen samen de mediator.

 

Nieuws over civiel recht  Nieuws over civiel recht

 

 

Gerechtshoven vullen regeling voor limiet aan lengte processtukken aanGerechtshoven vullen regeling voor limiet aan lengte processtukken aanhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Gerechtshoven-vullen-regeling-voor-limiet-aan-lengte-processtukken-aan.aspxDen Haag21-3-2021 23:00:00 De nieuwe regels die vanaf 1 april gelden voor de lengte van processtukken in civiele procedures bij de gerechtshoven, zijn aangevuld met bijlagen waarin aanwijzingen voor de toepassing van de nieuwe bepalingen zijn gegeven. <p>De nieuwe regels die vanaf 1 april gelden voor de lengte van processtukken in civiele procedures bij de gerechtshoven, zijn aangevuld met bijlagen waarin aanwijzingen voor de toepassing van de nieuwe bepalingen zijn gegeven. </p>
Landelijke inloopkamer ondersteunt gerechten bij afhandelen werkvoorraden Landelijke inloopkamer ondersteunt gerechten bij afhandelen werkvoorraden https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Landelijk-inloopkamer-ondersteunt-gerechten-bij-afhandelen-werkvoorraden-.aspxDen Haag14-3-2021 23:00:00Vanaf 15 maart kunnen gerechten die daar behoefte aan hebben, ook ondersteund worden door een nieuw initiatief; de ‘inloopkamer’. De inloopkamer kan werkvoorraden die (te lang) op de plank liggen voor deze gerechten afhandelen. <p>De kwaliteit van de Nederlandse Rechtspraak is hoog, maar helaas lukt het niet altijd om binnen de afgesproken termijn uitspraak te doen. Daardoor is bij veel gerechten een achterstand in het afhandelen van zaken ontstaan. Door de coronapandemie zijn deze verder opgelopen. Gerechten doen er alles aan om deze werkvoorraden in te lopen. Vanaf 15 maart kunnen gerechten die daar behoefte aan hebben, ook ondersteund worden door een nieuw initiatief; de ‘inloopkamer’. De inloopkamer kan werkvoorraden die (te lang) op de plank liggen voor deze gerechten afhandelen. Het gaat om specifieke zaakstromen en zaaksoorten. Doordat de inloopkamer met meer focus kan werken, kan er versnelling komen in de afhandeling en krijgen rechtzoekenden sneller duidelijkheid. </p>
Aantal faillissementen vorige maand wederom gedaaldAantal faillissementen vorige maand wederom gedaaldhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Aantal-faillissementen-vorige-maand-wederom-gedaald.aspxDen Haag8-3-2021 23:00:00Rechtbanken hebben in februari 173 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 232 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal faillissementen is al maanden uitzonderlijk laag.<p>Rechtbanken hebben in februari 173 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 45 minder dan een maand eerder en 232 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Het aantal faillissementen is al maanden uitzonderlijk laag in vergelijking met voorgaande jaren.</p>

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.