Laden...

Civiel recht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Wat is civiel recht

Een burger kan een conflict hebben met een ander persoon of met een bedrijf. Of een bedrijf heeft een conflict met een ander bedrijf. Als het conflict niet op te lossen is, kan de burger of het bedrijf de rechter om een oordeel vragen door een civiele procedure te starten. Het civiel recht wordt ook burgerlijk recht of privaatrecht genoemd. 

Onder het civiel recht vallen onder meer familie- en jeugdrecht, erfrecht, arbeidsrecht, sociaal-zekerheidsrecht, huurrecht, vermogensrecht, handelsrecht en aansprakelijkheidsrecht. 

Wat doet een civiele rechter? 

Een civiele rechter oordeelt over conflicten over: 

  • een waarde van meer dan € 25.000 
  • specifieke onderwerpen op het gebied van familie en relatie, en huis en omgeving, onder meer echtscheiding, alimentatie, voogdij, adoptie, burenruzie, onteigening 
Voor een procedure bij de civiele rechter is een advocaat inschakelen verplicht. 

 

 

Wat doet een kantonrechter

Een kantonrechter oordeelt net als een civiele rechter over civiele conflicten. Het verschil zit in de hoogte van het bedrag waar de zaak over gaat en het onderwerp. Een kantonrechter gaat over conflicten: 

  • met een waarde van € 25.000 of minder 
  • over specifieke onderwerpen op het gebied van familie en relatie, onder meer bewind, curatele, mentorschap, erfenis aanvaarden of verwerpen. 
Voor een procedure bij de kantonrechter is een advocaat inschakelen niet verplicht, maar het mag wel en kan verstandig zijn.

Goed om te weten: de kantonrechter oordeelt ook over lichte strafzaken, zoals een verkeersovertreding of verkeersboete.

 

 

Mediation

Soms is een conflict met een burger of bedrijf op te lossen met hulp van iemand die bemiddelt, een mediator genoemd. De bemiddeling van deze persoon heet mediation. Dit kan goedkoper en sneller zijn voor het vinden van een oplossing dan een rechtszaak starten, en vooral ook prettiger voor de onderlinge relatie, wat zeker op de lange termijn van belang kan zijn. Ook tijdens een rechtszaak is mediation mogelijk.

 

 


 


Nieuws over civiel recht  Nieuws over civiel recht

 

 

Verplichtezorgdossiers digitaal inzien? Landelijke uitrol van start Verplichtezorgdossiers digitaal inzien? Landelijke uitrol van start https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Verplichtezorgdossiers-digitaal-inzien-Landelijke-uitrol-van-start-.aspxUtrecht26-6-2022 22:00:00Vanaf vandaag kunnen advocaten altijd en overal het digitale zaakdossier in verplichtezorgzaken (Wvggz, Wzd en Wfz) raadplegen via Mijn Rechtspraak.<p><strong>Vanaf vandaag kunnen advocaten </strong><strong>altijd en overal het digitale zaakdossier</strong><strong> in verplichtezorgzaken (Wvggz, Wzd en Wfz) raadplegen via Mijn Rechtspraak. </strong><strong>Via het webportaal kunnen zij ook digitaal communiceren over de zaak met de rechtbank</strong><strong>. Na een succesvolle pilot bij de rechtbank Gelderland kunnen advocaten zich </strong><strong><a href="/aanmelden-verplichte-zorg">nu bij alle rechtbanken aanmelden</a> </strong><strong>om toegang te krijgen tot hun digitale verplichtezorgdossiers.</strong></p>
Verplichtezorgdossiers digitaal inzien? Binnenkort bij alle rechtbankenVerplichtezorgdossiers digitaal inzien? Binnenkort bij alle rechtbankenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Verplichtezorgdossiers-digitaal-inzien-Binnenkort-bij-alle-rechtbanken.aspxDen Haag13-6-2022 22:00:00Advocaten kunnen vanaf 27 juni 2022 altijd en overal het digitale zaaksdossier in verplichtezorgzaken (Wvggz, Wzd en Wfz) raadplegen via Mijn Rechtspraak. Via het webportaal kunnen zij ook digitaal communiceren over de zaak met de rechtbank.<p> <strong>Advocaten kunnen vanaf 27 juni 2022 </strong> <strong>altijd en overal het digitale zaaksdossier</strong><strong> in verplichtezorgzaken (Wvggz, Wzd en Wfz) raadplegen via Mijn Rechtspraak. </strong> <strong>Via het webportaal kunnen zij ook digitaal communiceren over de zaak met de rechtbank</strong><strong>. Na een succesvolle pilot bij de rechtbank Gelderland kunnen advocaten zich </strong> <a href="/Voor-advocaten-en-juristen/Reglementen-procedures-en-formulieren/Civiel/Familie-en-jeugdrecht/Paginas/Aanmelden-verplichtezorgzaken.aspx"> <strong>nu bij alle rechtbanken aanmelden</strong></a><strong> om toegang te krijgen tot hun digitale verplichtezorgdossiers.</strong><br></p>
Rechtbanken gaan mensen met schulden doorverwijzen naar hulpverleningRechtbanken gaan mensen met schulden doorverwijzen naar hulpverleninghttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Rechtbanken-gaan-mensen-met-schulden-doorverwijzen-naar-hulpverlening.aspxDen Haag3-6-2022 22:00:00​De Rechtspraak wil bij alle rechtbanken schuldenfunctionarissen inzetten, die mensen met schulden snel in contact brengen met hulpverleners bij de gemeente.<p><span>De Rechtspraak wil bij alle rechtbanken schuldenfunctionarissen inzetten, die mensen met schulden snel in contact brengen met hulpverleners bij de gemeente. De Rechtspraak hoopt zo bij te dragen aan een oplossing van schuldenproblematiek. In de praktijk blijkt dat mensen met schulden vaak niet weten welke hulp er beschikbaar is en hoe ze daar een beroep op kunnen doen. Een proef met schuldenfunctionarissen bij meerdere rechtbanken heeft uitgewezen dat deze aanpak vruchten afwerpt.</span></p>

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.