Laden...

Civiel recht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Wat is civiel recht

Een burger kan een conflict hebben met een ander persoon of met een bedrijf. Of een bedrijf heeft een conflict met een ander bedrijf. Als het conflict niet op te lossen is, kan de burger of het bedrijf de rechter om een oordeel vragen door een civiele procedure te starten. Het civiel recht wordt ook burgerlijk recht of privaatrecht genoemd. 

Onder het civiel recht vallen onder meer familie- en jeugdrecht, erfrecht, arbeidsrecht, sociaal-zekerheidsrecht, huurrecht, vermogensrecht, handelsrecht en aansprakelijkheidsrecht. 

Wat doet een civiele rechter? 

Een civiele rechter oordeelt over conflicten over: 

  • een waarde van meer dan € 25.000 
  • specifieke onderwerpen op het gebied van familie en relatie, en huis en omgeving, onder meer echtscheiding, alimentatie, voogdij, adoptie, burenruzie, onteigening 
Voor een procedure bij de civiele rechter is een advocaat inschakelen verplicht. 

 

Wat doet een kantonrechter

Een kantonrechter oordeelt net als een civiele rechter over civiele conflicten. Het verschil zit in de hoogte van het bedrag waar de zaak over gaat en het onderwerp. Een kantonrechter gaat over conflicten: 

  • met een waarde van € 25.000 of minder 
  • over specifieke onderwerpen op het gebied van familie en relatie, onder meer bewind, curatele, mentorschap, erfenis aanvaarden of verwerpen. 
Voor een procedure bij de kantonrechter is een advocaat inschakelen niet verplicht, maar het mag wel en kan verstandig zijn.

Goed om te weten: de kantonrechter oordeelt ook over lichte strafzaken, zoals een verkeersovertreding of verkeersboete.

 

Mediation

Soms is een conflict met een burger of bedrijf op te lossen met hulp van iemand die bemiddelt, een mediator genoemd. De bemiddeling van deze persoon heet mediation. Dit kan goedkoper en sneller zijn voor het vinden van een oplossing dan een rechtszaak starten, en vooral ook prettiger voor de onderlinge relatie, wat zeker op de lange termijn van belang kan zijn. Ook tijdens een rechtszaak is mediation mogelijk.

 


 


Nieuws over civiel recht  Nieuws over civiel recht

 

 

207 faillissementen uitgesproken in augustus207 faillissementen uitgesproken in augustushttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/207-faillissementen-uitgesproken-in-augustus.aspxDen Haag12-9-2022 22:00:00Rechtbanken hebben in augustus 207 faillissementen uitgesproken, 33 meer dan in juli. Ondanks de stijging blijft het aantal faillissementen op een laag niveau.<span>Rechtbanken hebben in augustus 207 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 33 meer dan in juli en 44 meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de stijging blijft het aantal faillissementen op een laag niveau. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Vorige maand gingen 161 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 46 natuurlijke personen (individuen) failliet.</span>
Ruim 1.500 beslagrekesten al digitaal ingediendRuim 1.500 beslagrekesten al digitaal ingediendhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Ruim-1500-beslagrekesten-al-digitaal-ingediend.aspxDen Haag7-9-2022 22:00:00Inmiddels hebben ruim 800 advocaten in totaal al meer dan 1.500 beslagrekesten digitaal ingediend via het webportaal ‘Mijn Rechtspraak’. Het gebruik van het webportaal wordt gewaardeerd met een 4,2 op een schaal van 5. <p><span>De digitale indieningen van beslagrekesten loopt gestaag op. Inmiddels hebben ruim 800 advocaten in totaal al meer dan 1.500 beslagrekesten digitaal ingediend via het webportaal ‘Mijn Rechtspraak’. Het gebruik van het webportaal wordt door de advocatuur gewaardeerd met een 4,2 op een schaal van 5. De bedoeling is dat het op termijn voor juridische professionals op grond van de wet verplicht wordt om digitaal te procederen in deze zaakstroom. De Nederlandse Orde van Advocaten staat positief tegenover dit uitgangspunt.</span><br></p>
Toelichting op berichtgeving onderzoek universiteit Groningen naar uithuisplaatsingen toeslagenaffaireToelichting op berichtgeving onderzoek universiteit Groningen naar uithuisplaatsingen toeslagenaffairehttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Toelichting-op-berichtgeving-onderzoek-universiteit-Groningen-naar-uithuisplaatsingen-toeslagenaffaire.aspxDen Haag30-8-2022 22:00:00Waarom de Rechtspraak zelf onderzoek doet naar uithuisplaatsingen bij gezinnen die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire. <p><span>In het Algemeen Dagblad stond woensdagochtend een nieuwsbericht over het onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) doet naar uithuisplaatsingen bij gezinnen die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire. Ook ander media namen dit bericht over. In de berichten wordt de suggestie gewekt dat de Rechtspraak dit onderzoek tegenhoudt. Dat is niet het geval.</span><br></p>

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.