Laden...

Civiel recht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

 

Wat is civiel recht

Een burger kan een conflict hebben met een ander persoon of met een bedrijf. Of een bedrijf heeft een conflict met een ander bedrijf. Als het conflict niet op te lossen is, kan de burger of het bedrijf de rechter om een oordeel vragen door een civiele procedure te starten. Het civiel recht wordt ook burgerlijk recht of privaatrecht genoemd. 

Onder het civiel recht vallen onder meer familie- en jeugdrecht, erfrecht, arbeidsrecht, sociaal-zekerheidsrecht, huurrecht, vermogensrecht, handelsrecht en aansprakelijkheidsrecht. 

Wat is civiel recht? (video)

Deze video werd door de rechtbank Zeeland-West-Brabant gemaakt voor studenten en scholieren.

Wat doet een civiele rechter? 

Een civiele rechter oordeelt over conflicten over: 

  • een waarde van meer dan € 25.000 
  • specifieke onderwerpen op het gebied van familie en relatie, en huis en omgeving, onder meer echtscheiding, alimentatie, voogdij, adoptie, burenruzie, onteigening 
Voor een procedure bij de civiele rechter is een advocaat inschakelen verplicht. 

 

Wat doet een kantonrechter

Een kantonrechter oordeelt net als een civiele rechter over civiele conflicten. Het verschil zit in de hoogte van het bedrag waar de zaak over gaat en het onderwerp. Een kantonrechter gaat over conflicten: 

  • met een waarde van € 25.000 of minder 
  • over specifieke onderwerpen zoals arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Ook bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of (beneficiair) aanvaarden van een erfenis zijn onderwerpen waar de kantonrechter over gaat.  
Voor een procedure bij de kantonrechter is een advocaat inschakelen niet verplicht, maar het mag wel en kan verstandig zijn.

Goed om te weten: de kantonrechter oordeelt ook over lichte strafzaken, zoals een verkeersovertreding of verkeersboete.

Meer informatie over de kantonrechter vindt u op de pagina: Kantonrechter | Rechtspraak

 

Mediation

Soms is een conflict met een burger of bedrijf op te lossen met hulp van iemand die bemiddelt, een mediator genoemd. De bemiddeling van deze persoon heet mediation. Dit kan goedkoper en sneller zijn voor het vinden van een oplossing dan een rechtszaak starten, en vooral ook prettiger voor de onderlinge relatie, wat zeker op de lange termijn van belang kan zijn. Ook tijdens een rechtszaak is mediation mogelijk.

 

 



Nieuws over civiel recht  Nieuws over civiel recht

 

 

Regeling voor kortere processtukken in hoger beroep werkt goedRegeling voor kortere processtukken in hoger beroep werkt goedhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Regeling-voor-kortere-processtukken-in-hoger-beroep-werkt-goed.aspxDen Haag18-9-2024 22:00:00De afspraak van de gerechtshoven om in civiele zaken geen ellenlange processtukken meer te accepteren, werkt goed. Dat is de belangrijkste conclusie van de Evaluatie limitering processtukken bij civiele hoven die dinsdag is gepubliceerd.<p>De afspraak van de gerechtshoven om in civiele zaken geen ellenlange processtukken meer te accepteren, werkt goed. Partijen komen sneller tot de kern van het hoger beroep nu het aantal pagina's dat ze mogen inleveren beperkt is en ze hebben nog steeds voldoende ruimte om hun standpunten goed te onderbouwen. Dat is de belangrijkste conclusie van de <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/PublishingImages/202409%20Rapport%20evaluatie%20limitering%20processtukken%20bij%20de%20civiele%20afdelingen%20gerechtshoven%20zomer%202024%20-%20definitieve%20versie%20voor%20publicatie%202.pdf" title="202409%20Rapport%20evaluatie%20limitering%20processtukken%20bij%20de%20civiele%20afdelingen%20gerechtshoven%20zomer%202024%20-%20definitieve%20versie%20voor%20publicatie%202.pdf">Evaluatie limitering processtukken <span class="rnl-file-properties">(pdf, 358,4 KB)</span></a> bij civiele afdelingen van de gerechtshoven die dinsdag is gepubliceerd.<br></p>
Rechtspraak: hou rechtsbescherming burgers in het oogRechtspraak: hou rechtsbescherming burgers in het ooghttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Rechtspraak-hou-rechtsbescherming-burgers-in-het-oog.aspxDen Haag16-9-2024 22:00:00<p>‘De plannen van het kabinet bezorgen mij een dubbel gevoel', zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, in reactie op de vandaag gepubliceerde Miljoenennota en het eerder verschenen regeerprogramma. 'Aan de ene kant wordt het belang van de rechtsstaat benadrukt en het streven naar een rechtvaardige samenleving onderstreept. Aan de andere kant lijken oplossingen voor maatschappelijke problemen te worden gezocht in het beperken van de toegang tot de rechter.’<br></p>
Evaluatie PGTO: 'Maatschappelijke voordelen voor alternatieve scheidingsroute'Evaluatie PGTO: 'Maatschappelijke voordelen voor alternatieve scheidingsroute'https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Evaluatie-PGTO-Maatschappelijke-voordelen-voor-alternatieve-scheidingsroute.aspxDen Haag12-9-2024 22:00:00Echtscheidingszaken tussen ouders binnen zes weken op zitting en uitspraak van de rechter binnen vier weken leidt tot minder kans op verharding van het geschil. Zo blijkt uit de evaluatie Procedure Gezamenlijke Toegang Ouders (PGTO).<p>Echtscheidingszaken tussen ouders binnen zes weken op zitting en een uitspraak van de rechter binnen vier weken leiden tot minder kans op verharding van het geschil. Dat is een belangrijke opbrengst van de Procedure Gezamenlijke Toegang Ouders (PGTO), zo blijkt uit de <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Wetenschappelijk-onderzoek/Research-Memoranda#2d839479-3bb4-499e-8f14-2f375ac2bbd684297bf5-8e8b-47b0-83b2-03ceaf35eb4878">evaluatie </a>van de pilot door de Universiteit Utrecht die vandaag is gepubliceerd.<br></p>

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.