Laden...

Civiel recht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

 

Wat is civiel recht

Een burger kan een conflict hebben met een ander persoon of met een bedrijf. Of een bedrijf heeft een conflict met een ander bedrijf. Als het conflict niet op te lossen is, kan de burger of het bedrijf de rechter om een oordeel vragen door een civiele procedure te starten. Het civiel recht wordt ook burgerlijk recht of privaatrecht genoemd. 

Onder het civiel recht vallen onder meer familie- en jeugdrecht, erfrecht, arbeidsrecht, sociaal-zekerheidsrecht, huurrecht, vermogensrecht, handelsrecht en aansprakelijkheidsrecht

Wat is civiel recht? (video)

Deze video werd door de rechtbank Zeeland-West-Brabant gemaakt voor studenten en scholieren.

Wat doet een civiele rechter? 

Een civiele rechter oordeelt over conflicten over: 

  • een waarde van meer dan € 25.000 
  • specifieke onderwerpen op het gebied van familie en relatie, en huis en omgeving, onder meer echtscheiding, alimentatie, voogdij, adoptie, burenruzie, onteigening 
Voor een procedure bij de civiele rechter is een advocaat inschakelen verplicht. 

 

Wat doet een kantonrechter

Een kantonrechter oordeelt net als een civiele rechter over civiele conflicten. Het verschil zit in de hoogte van het bedrag waar de zaak over gaat en het onderwerp. Een kantonrechter gaat over conflicten: 

  • met een waarde van € 25.000 of minder 
  • over specifieke onderwerpen zoals arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Ook bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of (beneficiair) aanvaarden van een erfenis zijn onderwerpen waar de kantonrechter over gaat.  
Voor een procedure bij de kantonrechter is een advocaat inschakelen niet verplicht, maar het mag wel en kan verstandig zijn.

Goed om te weten: de kantonrechter oordeelt ook over lichte strafzaken, zoals een verkeersovertreding of verkeersboete.

Meer informatie over de kantonrechter vindt u op de pagina: Kantonrechter | Rechtspraak

 

Wat doet een regelrechter

Bij een aantal rechtbanken is er de regelrechter. Bij de regelrechter kunnen mensen zelf gemakkelijk een procedure starten als ze een conflict willen oplossen. De regelrechter onderzoekt samen met beide partijen of ze er samen uit kunnen komen. Lukt dat niet? Dan beslist de rechter.

De regelrechter kan partijen ook helpen bij het regelen van een betalingsregeling als er niet-betaalde facturen van zorgverzekeraars, woningcorporaties en energieleveranciers zijn.

 

 

Mediation

Soms is een conflict met een burger of bedrijf op te lossen met hulp van iemand die bemiddelt, een mediator genoemd. De bemiddeling van deze persoon heet mediation. Dit kan goedkoper en sneller zijn voor het vinden van een oplossing dan een rechtszaak starten, en vooral ook prettiger voor de onderlinge relatie, wat zeker op de lange termijn van belang kan zijn. Ook tijdens een rechtszaak is mediation mogelijk.

 

 



Nieuws over civiel recht  Nieuws over civiel recht

 

 

Civiel - Krakers mogen voorlopig blijvenCiviel - Krakers mogen voorlopig blijvenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/civiel-15.aspxAmsterdam10-4-2025 22:00:00<p>De krakers van een pand mogen voorlopig blijven. Zo heeft de voorzieningenrechter beslist. Gezien de staat van het interieur van het pand is niet geloofwaardig geworden dat het pand vóór de kraak werd bewoond.<br></p>
Aanbevelingen curatele, bewind en mentorschap geactualiseerdAanbevelingen curatele, bewind en mentorschap geactualiseerdhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Aanbevelingen-Curatele-Bewind-en-Mentorschap-geactualiseerd.aspxDen Haag7-4-2025 22:00:00Het Landelijk Overleg Vakinhoud Toezicht (LOVT) heeft de aanbevelingen voor curatele, bewind en mentorschap geactualiseerd. Deze aanbevelingen bevatten richtlijnen om zaken op dit gebied zoveel mogelijk gelijk te behandelen.<p>Het Landelijk Overleg Vakinhoud Toezicht (LOVT) heeft de aanbevelingen voor curatele, bewind en mentorschap geactualiseerd. Deze aanbevelingen bevatten richtlijnen voor kantonrechters om zaken op dit gebied zorgvuldig en zoveel mogelijk op gelijke wijze te behandelen. Het LOVT stimuleert met deze aanbevelingen ook het verder uitwisselen van ervaringen tussen de rechtbanken.  <br></p>
Digitaal procederen in dagvaardingen bij rechtbank Den Haag en hof Arnhem-LeeuwardenDigitaal procederen in dagvaardingen bij rechtbank Den Haag en hof Arnhem-Leeuwardenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Digitaal-procederen-in-dagvaardingen-bij-rechtbank-Den-Haag-en-hof-Arnhem-Leeuwarden.aspxDen Haag6-4-2025 22:00:00Advocaten kunnen vanaf 2 juni 2025 bij de rechtbank Den Haag digitaal procederen in dagvaardingen handel en bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden digitaal procederen in hoger beroep dagvaardingszaken handel en familie.<p>Advocaten kunnen vanaf 2 juni 2025 bij de rechtbank Den Haag digitaal procederen in dagvaardingen handel en bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden digitaal procederen in hoger beroep dagvaardingszaken handel en familie. Via het webportaal Mijn Rechtspraak logt een advocaat in en heeft zo altijd een actueel overzicht van ingediende zaken en bijbehorende stukken. <br></p>

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.