Laden...

Civiel recht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

 

Wat is civiel recht

Een burger kan een conflict hebben met een ander persoon of met een bedrijf. Of een bedrijf heeft een conflict met een ander bedrijf. Als het conflict niet op te lossen is, kan de burger of het bedrijf de rechter om een oordeel vragen door een civiele procedure te starten. Het civiel recht wordt ook burgerlijk recht of privaatrecht genoemd. 

Onder het civiel recht vallen onder meer familie- en jeugdrecht, erfrecht, arbeidsrecht, sociaal-zekerheidsrecht, huurrecht, vermogensrecht, handelsrecht en aansprakelijkheidsrecht. 

Wat is civiel recht? (video)

Deze video werd door de rechtbank Zeeland-West-Brabant gemaakt voor studenten en scholieren.

Wat doet een civiele rechter? 

Een civiele rechter oordeelt over conflicten over: 

  • een waarde van meer dan € 25.000 
  • specifieke onderwerpen op het gebied van familie en relatie, en huis en omgeving, onder meer echtscheiding, alimentatie, voogdij, adoptie, burenruzie, onteigening 
Voor een procedure bij de civiele rechter is een advocaat inschakelen verplicht. 

 

Wat doet een kantonrechter

Een kantonrechter oordeelt net als een civiele rechter over civiele conflicten. Het verschil zit in de hoogte van het bedrag waar de zaak over gaat en het onderwerp. Een kantonrechter gaat over conflicten: 

  • met een waarde van € 25.000 of minder 
  • over specifieke onderwerpen zoals arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Ook bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of (beneficiair) aanvaarden van een erfenis zijn onderwerpen waar de kantonrechter over gaat.  
Voor een procedure bij de kantonrechter is een advocaat inschakelen niet verplicht, maar het mag wel en kan verstandig zijn.

Goed om te weten: de kantonrechter oordeelt ook over lichte strafzaken, zoals een verkeersovertreding of verkeersboete.

Meer informatie over de kantonrechter vindt u op de pagina: Kantonrechter | Rechtspraak

 

Mediation

Soms is een conflict met een burger of bedrijf op te lossen met hulp van iemand die bemiddelt, een mediator genoemd. De bemiddeling van deze persoon heet mediation. Dit kan goedkoper en sneller zijn voor het vinden van een oplossing dan een rechtszaak starten, en vooral ook prettiger voor de onderlinge relatie, wat zeker op de lange termijn van belang kan zijn. Ook tijdens een rechtszaak is mediation mogelijk.

 

 Nieuws over civiel recht  Nieuws over civiel recht

 

 

Jaarverslag Whoa-procedure maakt kleine trends inzichtelijkJaarverslag Whoa-procedure maakt kleine trends inzichtelijkhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Jaarverslag-Whoa-maakt-kleine-trends-inzichtelijk.aspxDen Haag17-6-2024 22:00:00Het aantal Whoa-uitspraken neemt sinds de piek in 2021 wat af, maar de procedure is desalniettemin een vaste plaats in het insolventierecht aan het winnen. <p>De zogenoemde Whoa-pool, een groep rechters en Rechtspraakmedewerkers die belast is met de uitvoering van de Wet homologatie onderhands akkoord (Whoa), heeft vandaag haar <a href="/SiteCollectionDocuments/Jaaverslag-rechters-WHOA-pool-2023.pdf" title="Jaaverslag-rechters-WHOA-pool-2023.pdf">tweede jaarverslag <span class="rnl-file-properties">(pdf, 1,2 MB)</span></a> uitgebracht. Dit verslag toont dat het aantal Whoa-uitspraken sinds de piek in 2021 afneemt, maar dat de procedure desalniettemin een vaste plaats in het insolventierecht aan het winnen is.<br></p>
Digitale bijeenkomst over Aansluitpunt RechtspraakDigitale bijeenkomst over Aansluitpunt Rechtspraakhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Digitale-bijeenkomst-over-Aansluitpunt-Rechtspraak.aspxDen Haag4-6-2024 22:00:00Op 18 juni organiseert de Rechtspraak een digitale bijeenkomst voor softwareleveranciers en IT-afdelingen van advocatenkantoren over het Aansluitpunt Rechtspraak.<p><strong>Op 18 juni organiseert de Rechtspraak een digitale bijeenkomst voor softwareleveranciers en IT-afdelingen van advocatenkantoren over het Aansluitpunt Rechtspraak. Tijdens de sessie krijgt u meer informatie over de stand van zaken van het Aansluitpunt Rechtspraak, de praktijkproef en welke vervolgstappen we gaan zetten.</strong><br></p>
'Schuldenfunctionaris doorbreekt patronen''Schuldenfunctionaris doorbreekt patronen'https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Schuldenfunctionaris-doorbreekt-patronen.aspxDen Haag3-6-2024 22:00:00Ooit begonnen als proef bij de rechtbanken Den Haag, Rotterdam en Limburg, kent inmiddels iedere rechtbank in Nederland (een vorm van) schuldenfunctionarissen. Maar wat doen zij precies?<p>'Mensen met schulden die voor de rechter verschijnen, hebben soms geen idee hoe heftig hun eigen financiële situatie is. Wij proberen ze dat in te laten zien en helpen mensen op weg om hun schuldenproblematiek aan te pakken,' zegt Natascha Doorneveld. Zij is net als Bea van der Ven schuldenfunctionaris bij de rechtbank in Den Haag. 'Het steeds weer veroordelen van mensen met schulden tot het betalen van vorderingen draagt niet bij aan het oplossen van problemen. Het is onze rol om dat patroon te doorbreken en mensen te laten zien dat er oplossingen zijn.' <br></p>

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact