Laden...

Civiel recht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Wat is civiel recht

Een burger kan een conflict hebben met een ander persoon of met een bedrijf. Of een bedrijf heeft een conflict met een ander bedrijf. Als het conflict niet op te lossen is, kan de burger of het bedrijf de rechter om een oordeel vragen door een civiele procedure te starten. Het civiel recht wordt ook burgerlijk recht of privaatrecht genoemd. 

Onder het civiel recht vallen onder meer familie- en jeugdrecht, erfrecht, arbeidsrecht, sociaal-zekerheidsrecht, huurrecht, vermogensrecht, handelsrecht en aansprakelijkheidsrecht. 

Wat is civiel recht? (video)

Deze video werd door de rechtbank Zeeland-West-Brabant gemaakt voor studenten en scholieren.


Wat doet een civiele rechter? 

Een civiele rechter oordeelt over conflicten over: 

  • een waarde van meer dan € 25.000 
  • specifieke onderwerpen op het gebied van familie en relatie, en huis en omgeving, onder meer echtscheiding, alimentatie, voogdij, adoptie, burenruzie, onteigening 
Voor een procedure bij de civiele rechter is een advocaat inschakelen verplicht. 

 

Wat doet een kantonrechter

Een kantonrechter oordeelt net als een civiele rechter over civiele conflicten. Het verschil zit in de hoogte van het bedrag waar de zaak over gaat en het onderwerp. Een kantonrechter gaat over conflicten: 

  • met een waarde van € 25.000 of minder 
  • over specifieke onderwerpen op het gebied van familie en relatie, onder meer bewind, curatele, mentorschap, erfenis aanvaarden of verwerpen. 
Voor een procedure bij de kantonrechter is een advocaat inschakelen niet verplicht, maar het mag wel en kan verstandig zijn.

Goed om te weten: de kantonrechter oordeelt ook over lichte strafzaken, zoals een verkeersovertreding of verkeersboete.

 

Mediation

Soms is een conflict met een burger of bedrijf op te lossen met hulp van iemand die bemiddelt, een mediator genoemd. De bemiddeling van deze persoon heet mediation. Dit kan goedkoper en sneller zijn voor het vinden van een oplossing dan een rechtszaak starten, en vooral ook prettiger voor de onderlinge relatie, wat zeker op de lange termijn van belang kan zijn. Ook tijdens een rechtszaak is mediation mogelijk.

 


 


Nieuws over civiel recht  Nieuws over civiel recht

 

 

Rechtbank Gelderland start pilot Digitale Toegang JeugdbeschermingszakenRechtbank Gelderland start pilot Digitale Toegang Jeugdbeschermingszakenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Rechtbank-Gelderland-start-pilot-Digitale-Toegang-Jeugdbeschermingszaken.aspxDen Haag10-5-2023 22:00:00Op 5 juni start bij de rechtbank Gelderland een pilot Digitale Toegang in de zaakstroom Jeugdbeschermingszaken. Vanaf die datum kunnen advocaten via ‘Mijn Rechtspraak’ digitaal communiceren met de rechtbank in bestaande jeugdbeschermingszaken. <p>Op 5 juni start bij de rechtbank Gelderland een pilot Digitale Toegang in de zaakstroom Jeugdbeschermingszaken. Vanaf die datum kunnen advocaten via het beveiligde webportaal ‘<a href="https://mijn.rechtspraak.nl/keuze">Mijn Rechtspraak</a>’ digitaal communiceren met de rechtbank in bestaande jeugdbeschermingszaken. De pilot is onderdeel van het project Digitale Toegang, dat is gericht op laagdrempelige, digitale toegang tot de Rechtspraak. <br></p>
Rechtspraak.nl weer bereikbaar na DDoS-aanvalRechtspraak.nl weer bereikbaar na DDoS-aanvalhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/DDoS-aanval-op-rechtspraak-nl.aspxDen Haag5-5-2023 22:00:00​Door het treffen van verschillende maatregelen is rechtspraak.nl weer bereikbaar. De site had sinds donderdagochtend 4 mei te maken met een DDoS-aanval.<p>Door het treffen van verschillende maatregelen is rechtspraak.nl weer bereikbaar. De site had sinds donderdagochtend 4 mei te maken met een DDoS-aanval waardoor het openbare deel van de website slecht of niet bereikbaar was. <span>De Rechtspraak doet aangifte.</span> De aanval had geen impact op de behandeling van rechtszaken. <br></p>
Bijeenkomst Aansluitpunt Rechtspraak voor het project Digitale ToegangBijeenkomst Aansluitpunt Rechtspraak voor het project Digitale Toeganghttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Bijeenkomst-Aansluitpunt-Rechtspraak-voor-het-project-Digitale-Toegang.aspxUtrecht1-5-2023 22:00:00Op 17 mei organiseert de Rechtspraak een (digitale) bijeenkomst voor softwareleveranciers en IT-afdelingen van advocatenkantoren over het Aansluitpunt Rechtspraak. <p>Op 17 mei organiseert de Rechtspraak een (digitale) bijeenkomst voor softwareleveranciers en IT-afdelingen van advocatenkantoren over het Aansluitpunt Rechtspraak. Tijdens de sessie krijgt u meer informatie over de specificaties die nodig zijn voor het Aansluitpunt Rechtspraak en welke vervolgstappen we gaan zetten.<br></p>

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.