Laden...

Rechtvaardige rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtspraak in Nederland > Rechters > Rechtvaardige rechter

Kenmerken rechter

Iemand kan niet zomaar rechter worden. Behalve een opleiding tot rechter, heeft een rechter een aantal kenmerken. Hij is:

Onafhankelijk

De rechter is onafhankelijk. Niemand kan hem vertellen wat voor uitspraken hij moet doen. Niemand kan hem ter verantwoording roepen. De enige instantie die in het uiterste geval een rechter kan ontslaan, is de Hoge Raad der Nederlanden (hogeraad.nl).

Onpartijdig

De rechter heeft geen belang bij de zaak waarover hij oordeelt. Hij kijkt puur naar de feiten. Zijn eigen geloof, geslacht of afkomst doet er in de rechtszaal niet toe. Hij heeft respect voor de belangen van beide partijen.

Onberispelijk en integer

De rechter past de wet toe en doet niets waarmee hij gechanteerd kan worden.

 

Deskundig

De rechter weet van veel onderwerpen genoeg. Hij weet bij wie hij terecht kan voor informatie. Hij benut de kennis van anderen en deelt zijn kennis met anderen.

Maatschappelijk betrokken

De rechter heeft oog voor wat er in de samenleving leeft en is zich bewust van de maatschappelijke impact van de zaken die hij behandelt.

Standvastig

De rechter durft knopen door te hakken. Hij is standvastig en wijkt niet voor druk, bijvoorbeeld bij een rechtszaak die veel aandacht krijgt van de media of politiek. Tijdens de rechtszaak wikt en weegt hij. Uiteindelijk neemt hij een duidelijke beslissing. Hij onderbouwt zijn vonnis.

 

De rechter aan het werk  
 
 

Toga: rechter is onpartijdig

Rechters, officieren van justitie en advocaten dragen tijdens de rechtszitting een zwarte toga en een witte bef. De toga heeft een symbolische betekenis: advocaten, officieren en rechters zitten er niet als privépersoon met privémeningen, maar ze zijn in functie. De rechter is onpartijdig. De advocaat verdedigt niet zijn eigen mening, maar die van zijn cliënt.

              

Twijfel aan onpartijdigheid?

Iedereen heeft recht op onpartijdige rechtspraak. Als één van de partijen in een rechtszaak de indruk heeft dat de rechter vooringenomen is, kan hij verzoeken om de rechter te laten vervangen door een andere rechter. Dit heet een wrakingsverzoek.

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.