1999:
De toenmalige begeleidingscommissie van het project Elektronisch Loket Rechterlijke Organisatie (ELRO) stelt de richtlijnen vast. De richtlijnen zijn na vaststelling door de begeleidingscommissie opgestuurd naar de (toenmalige) Registratiekamer. In een schriftelijk antwoord heeft de Registratiekamer laten weten dat zij het op prijs gesteld heeft dat bij de opstelling van de anonimiseringsrichtlijnen rekening is gehouden met eerder door haar gegeven adviezen (de Registratiekamer geeft formeel geen goedkeuring aan richtlijnen die van invloed kunnen zijn op de verwerking van persoonsgegevens).
1 januari 2002:
ELRO gaat op in het Bureau Internet Systemen en Toepassingen Rechterlijke Organisatie (Bistro) en is onderdeel van de Raad voor de rechtspraak.
Mei 2006:
Drie verschillende anonimiseringsrichtlijnen worden geüniformeerd tot één richtlijn.
19 mei 2006:
De plenaire redactieraadvergadering van Rechtspraak.nl keurt de richtlijn goed en stelt deze vast.
1 juli 2006:
Ingangsdatum richtlijn.
2008:
De plenaire redactieraad Rechtspraak.nl besluit dat in zaken, waarbij sprake is van kinderporno, bestands- en internetsitenamen moet worden gepseudonimiseerd.
12 juni 2009:
De plenaire redactieraad besluit dat voortaan wapennummers en dergelijke moeten worden gepseudonimiseerd
1 januari 2011:
Bistro houdt op te bestaan. Het technisch beheer van Rechtspraak.nl komt terecht bij IVO Rechtspraak en het functioneel beheer bij het team contentmanagement van het LDCR. Dit team verzorgt ook het secretariaat van de nieuwe commissie communicatie webvoorzieningen (hierna:CCW).
26 maart 2012:
De presidentenvergadering besluit tot aanpassing richtlijn:
-
"Namen van publiekrechtelijke lichamen of instanties (gemeenten, provincies, waterschappen etc.) hebben geen privésfeer en worden niet gepseudonimiseerd, ook niet als zij zelf belanghebbende zijn."
wordt vervangen door:
"Openbare lichamen en andere publiekrechtelijke instanties zoals zelfstandige overheidsorganisaties (bestuursorganen) en rechtspersonen met een wettelijke taak hebben geen privésfeer. Zij worden niet gepseudonimiseerd, ook niet als ze zelf belanghebbende of verdachte zijn." - In wrakingszaken worden namen van gewraakte rechters niet gepseudonimiseerd..
29 maart 2013:
De Commissie Communicatie Webvoorzieningen besluit tot toevoeging “Bedrijven die in strafzaken gepseudonimiseerd dienen te worden en die klagen ex. art. 552a WvSv dienen ook dan gepseudonimiseerd te worden.”
1 november 2013:
De Commissie Communicatie Webvoorzieningen gaat akkoord met het voorstel van het LOVB om de richtlijnen als volgt te verduidelijken:
- De volgende tekst wordt toegevoegd:
"In bestuursrechtelijke uitspraken is voorts pseudonimisering van rechtspersonen vereist indien sprake is van punitieve sancties, zoals het opleggen van een bestuurlijke boete. Bijvoorbeeld: bij het opleggen van een boete op grond van de Wet Arbeid Vreemdelingen of op grond van de Arbeidsomstandighedenwet, dient de naam van de rechtspersoon te worden gepseudonimiseerd." - De volgende passage is twee punten naar voren verplaatst:
"Gegevens omtrent samenwerkingsverbanden als een vereniging zonder rechtspersoonlijkheid, een maatschap of een vennootschap onder firma worden gepseudonimiseerd." - Dezelfde passage is aangevuld met de tekst:
"Bijvoorbeeld: de naam van het samenwerkingsverband, adres, en vestigingsplaats. De namen van de afzonderlijke maten en vennoten dienen al te worden gepseudonimiseerd op grond van het zijn van natuurlijk persoon." - Verder is de volgende passage:
“Alle gegevens die een natuurlijke persoon direct identificeren moeten worden bewerkt.
Concreet betekent dit het volgende:
“Naam, adres en woonplaats en geboorteplaats (…)”
vervangen door:
”Alle gegevens die een natuurlijke of rechtspersoon of samenwerkingsverband direct identificeren moeten worden bewerkt.
Concreet betekent dit het volgende:
(bedrijfs)naam, adres en woonplaats/vestigingsplaats en geboorteplaats (…)"
21 januari 2015:
De Commissie Communicatie Webvoorzieningen besluit om voortaan de medewerkers Bureaus Jeugdzorg te gaan pseudonimiseren.
21 januari 2015:
De Commissie Communicatie Webvoorzieningen gaat akkoord met de redactionele herziening van de richtlijn en publicatie op Rechtspraak.nl. Deze herziening leidt niet tot feitelijk inhoudelijke aanpassingen.
7 december 2017:
De Commissie Communicatie Webvoorzieningen gaat akkoord met een aanpassing van de richtlijn waarbij rechtspersonen of overheidsorganisaties (bestuursorganen) wel worden gepseudonimiseerd als een verzoek of eigen aangifte tot faillietverklaring of een verzoek tot surseanceverklaring van een rechtspersoon of overheidsorganisatie (bestuursorgaan) wordt afgewezen.
15 januari 2019
De Commissie Communicatie Webvoorzieningen gaat akkoord met een aantal tekstuele wijzigingen in de voorbeelden.
25 mei 2020
De Commissie Communicatie Webvoorzieningen besluit om voortaan de medewerkers van de Belastingdienst te gaan pseudonimiseren.
22 juni 2021
De Regiegroep Digitaal Platform besluit om voortaan medewerkers GGZ te gaan pseudonimiseren.
1 september 2022
De Regiegroep Digitaal Platform besluit om voortaan:
- rechtspersonen te gaan pseudonimiseren die directe verwijzingen bevatten naar de voor- en/of achternaam van een natuurlijke persoon of waar de naam van de rechtspersoon wordt genoemd in het kader van een strafzaak;
- eenmanszaken, niet zijnde rechtspersonen, te pseudonimiseren;
- websites te pseudonimiseren, waarbij rechterlijke instanties worden uitgezonderd;
- de verblijfsplaats van gedetineerden te pseudonimiseren;
en gaat akkoord met een aantal tekstuele wijzigingen in de voorbeelden.
12 februari 2024
De Regiegroep Digitaal Platform stemt in met de naamswijziging van de anonimiseringsrichtlijnen. Deze worden voortaan aangehaald als de pseudonimiseringsrichtlijn.