Laden...

Strafrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Procederen in het strafrecht

rechtspraak_7458-1920.jpg

Het Landelijk strafprocesreglement

  • Bevat voorschriften voor de behandeling van strafzaken. 
  • Draagt bij aan een uniforme behandeling van strafzaken door de rechtbanken en het Openbaar Ministerie
  • Heeft geen betrekking op strafzaken die de kantonrechter behandelt.

Direct naar:

Mijn strafdossier

Bent u advocaat van de verdachte? Als het OM de strafzaak digitaal aanbrengt, heeft u toegang tot een digitaal strafdossier.

Als advocaat van slachtoffers en benadeelden ontvangt u het dossier op papier.

Contact

Innovatiewet strafvordering

Vanaf 1 oktober 2022 testen rechterlijke organisaties nieuwe regelingen uit het Wetboek van Strafvordering, dat gemoderniseerd wordt.

 

 

 

Mediation in strafzaken

Het doel van mediation is om te komen tot herstel: emotioneel, materieel en/of financieel. Welke vorm van herstel nodig en mogelijk is, hangt af van de specifieke zaak. Ook als advocaat kunt u via het mediationbureau van de rechtbank laten onderzoeken of mediation in strafzaken mogelijk is.

Vanaf 1 oktober 2022 testen de rechtbanken Zeeland-West-Brabant, Gelderland en Overijssel een nieuwe regeling uit het Wetboek van Strafvordering. In deze pilot heeft de rechter een grotere bevoegdheid om een zaak naar mediation te verwijzen en in bepaalde soorten zaken vaker standaard mediation aan te bieden of te overwegen.

 

Relevant nieuws m.b.t. strafrecht - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Relevant nieuws m.b.t. strafrecht

 

 

Acht vragen en antwoorden over de zaak WildersAcht vragen en antwoorden over de zaak Wildershttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Acht-vragen-en-antwoorden-over-de-zaak-Wilders.aspxDen Haag17-12-2014 23:00:00​Het Openbaar Ministerie heeft bekendgemaakt dat PVV-leider Geert Wilders wordt vervolgd voor zijn uitspraken in Den Haag over Marokkanen. Acht vragen en antwoorden over deze kwestie.<p>Het Openbaar Ministerie heeft bekendgemaakt dat PVV-leider Geert Wilders wordt vervolgd voor zijn uitspraken in Den Haag over Marokkanen. Acht vragen en antwoorden over deze kwestie.</p>
Grooming is moderne vorm van kinderlokkenGrooming is moderne vorm van kinderlokkenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Grooming-is-moderne-vorm-van-kinderlokken.aspxDen Haag24-1-2017 23:00:00Vragen en antwoorden over grooming, cyber- en webcamseks.<p>Vandaag (woensdag 25 januari 2017) start in de rechtbank Amsterdam de rechtszaak tegen een 38-jarige man die ervan wordt verdacht vanuit Nederland 34 overwegend minderjarige meisjes te hebben aangezet tot het verrichten van ontuchtige handelingen. Hij zou de meisjes, afkomstig uit Europa, Canada en de VS, via internet hebben gechanteerd met naaktfoto’s en -filmpjes van henzelf en hen hebben gedwongen opnieuw voor de webcam te poseren. Ook wordt hij verdacht van afpersing van 5 volwassen mannen. Door zich voor te doen als minderjarige jongen, verleidde hij hen tot het verrichten van seksuele handelingen voor de webcam. Hij dreigde de beelden openbaar te maken als er niet betaald zou worden. Het is niet de enige rechtszaak tegen de man: Canada heeft om zijn uitlevering gevraagd voor berechting in de zaak van een van zijn slachtoffers, Amanda Todd. Het verleiden via internet van minderjarigen wordt ook wel 'grooming' genoemd. 4 vragen en antwoorden over dit verschijnsel.</p>
Onbeperkt spreekrecht slachtoffers en nabestaandenOnbeperkt spreekrecht slachtoffers en nabestaandenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Onbeperkt-spreekrecht-slachtoffers-en-nabestaanden.aspxDen Haag30-6-2016 22:00:00Vanaf 1 juli 2016 geldt onbeperkt spreekrecht voor slachtoffers en nabestaanden in de rechtszaal.<p>Slachtoffers en nabestaanden hebben vanaf vandaag (1 juli 2016) onbeperkt spreekrecht in de rechtszaal. Het wetsvoorstel dat dit regelt is in werking getreden. </p>Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Op dit moment is het drukker bij ons dan u gewend bent, de wachttijd kan hierdoor oplopen. We doen ons best om u zo spoedig mogelijk te woord te staan.