Laden...

Strafrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Procederen in het strafrecht

rechtspraak_7458-1920.jpg

Het Landelijk strafprocesreglement

  • Bevat voorschriften voor de behandeling van strafzaken. 
  • Draagt bij aan een uniforme behandeling van strafzaken door de rechtbanken en het Openbaar Ministerie
  • Heeft geen betrekking op strafzaken die de kantonrechter behandelt.

Direct naar:

Mijn strafdossier

Bent u advocaat van de verdachte? Als het OM de strafzaak digitaal aanbrengt, heeft u toegang tot een digitaal strafdossier.

Als advocaat van slachtoffers en benadeelden ontvangt u het dossier op papier.

Contact

Innovatiewet strafvordering

Vanaf 1 oktober 2022 testen rechterlijke organisaties nieuwe regelingen uit het Wetboek van Strafvordering, dat gemoderniseerd wordt.

 

 

 

Mediation in strafzaken

Het doel van mediation is om te komen tot herstel: emotioneel, materieel en/of financieel. Welke vorm van herstel nodig en mogelijk is, hangt af van de specifieke zaak. Ook als advocaat kunt u via het mediationbureau van de rechtbank laten onderzoeken of mediation in strafzaken mogelijk is.

Vanaf 1 oktober 2022 testen de rechtbanken Zeeland-West-Brabant, Gelderland en Overijssel een nieuwe regeling uit het Wetboek van Strafvordering. In deze pilot heeft de rechter een grotere bevoegdheid om een zaak naar mediation te verwijzen en in bepaalde soorten zaken vaker standaard mediation aan te bieden of te overwegen.

 

Relevant nieuws m.b.t. strafrecht - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Relevant nieuws m.b.t. strafrecht

 

 

Hoe bepaalt de rechter zijn straf?Hoe bepaalt de rechter zijn straf?https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Hoe-bepaalt-de-rechter-zijn-straf.aspxDen Haag18-1-2017 23:00:007 vragen en antwoorden over hoe de rechter tot een straf komt.<p>Rechters omzeilen de wet door het taakstrafverbod te negeren, kopten verschillende media vandaag. De rechters vinden zelf van niet. Hoe zit dat, en hoe beslist een rechter eigenlijk welke straf het beste past? 7 vragen en antwoorden.<br></p>
Raad voor de rechtspraak uit zorgen over voorgestelde maatregelen gevangeniswezenRaad voor de rechtspraak uit zorgen over voorgestelde maatregelen gevangeniswezenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Raad-voor-de-rechtspraak-uit-zorgen-over-voorgestelde-maatregelen-gevangeniswezen.aspxDen Haag8-4-2024 22:00:00​De Raad voor de rechtspraak spreekt zijn zorgen uit over de noodmaatregelen van het kabinet om de capaciteitsproblemen in het gevangeniswezen aan te pakken. <p>De Raad voor de rechtspraak spreekt zijn zorgen uit over de noodmaatregelen van het kabinet om de capaciteitsproblemen in het gevangeniswezen aan te pakken. Door de plannen ontstaat het risico dat de straf zoals die door de rechter is opgelegd, niet ten uitvoer wordt gebracht.<br></p>
'Alcoholslot effectief middel voor strafrechter''Alcoholslot effectief middel voor strafrechter'https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Alcoholslot-effectief-middel-voor-strafrechter.aspxDen Haag4-10-2016 22:00:00Strafrechters zijn van mening dat het alcoholslot een probaat middel is om rijden onder invloed van alcohol tegen te gaan. <p>Strafrechters vinden het jammer dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie geen aanleiding ziet het alcoholslotprogramma (ASP) in het strafrecht onder te brengen. Onder bepaalde omstandigheden en in specifieke gevallen is een ASP een effectief middel om rijden onder invloed van alcohol tegen te gaan. Vandaag (6 oktober 2016) om 10.15 uur debatteert de Tweede Kamer over het alcoholslot.</p>Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact