Laden...

Digitalisering rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Voor advocaten en juristen > Digitalisering Rechtspraak

Digitaal procederen is verplicht voor advocaten in:

Digitaal procederen en communiceren

De Rechtspraak wil digitaal toegankelijk zijn voor partijen. Een zaak indienen, stukken uitwisselen, het dossier inzien en communiceren over een zaak kan de komende jaren steeds meer digitaal. Curatoren en professionele bewindvoerders communiceren al digitaal met de rechtbank over faillissementen en beschermingsbewinden. In steeds meer strafzaken ontvangen advocaten digitale dossiers. Voor bestuurs- en civielrechtelijke zaken richt de Rechtspraak zich op eenvoudige digitale toegang voor rechtzoekenden en hun vertegenwoordigers. Digitaal procederen wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals.

Digitalisering per rechtsgebied

De Rechtspraak is digitaal toegankelijk 

U kunt digitaal procederen en communiceren met de Rechtspraak via verschillende portalen.

Mijn Rechtspraak

Mijn Rechtspraak is het beveiligde webportaal van de Rechtspraak voor asiel- en bewaringszaken, civielrechtelijke zaken en faillissementen. In Mijn Rechtspraak kunt u een nieuwe zaak starten, verweer voeren, communiceren met de rechtbank en de uitspraak bekijken. U logt in met een veilige methode.

Aansluitpunt Rechtspraak

Advocaten, deurwaarders, verzekeraars of bestuursorganen die veel of omvangrijke processtukken uitwisselen met de rechtspraak, kunnen gebruikmaken van het Aansluitpunt Rechtspraak. Met deze systeemkoppeling wisselen zij geautomatiseerd gegevens uit in bestuursrechtelijke en civielrechtelijke zaken.

Aansluitpunt Toezicht

Professionele bewindvoerders van beschermingsbewinden communiceren digitaal met de rechtbank via het Aansluitpunt Toezicht.

Mijn Strafdossier

Advocaten ontvangen steeds vaker strafdossiers digitaal via Mijn Strafdossier. Dit webportaal is een gezamenlijk initiatief van het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak.

Nieuws digitalisering rechtspraak  - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws digitalisering rechtspraak

 

 

Uitnodiging ontvangen voor een online zitting? Zo werkt datUitnodiging ontvangen voor een online zitting? Zo werkt dathttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Uitnodiging-ontvangen-voor-een-online-zitting-Zo-werkt-dat.aspxDen Haag3-6-2020 22:00:00De Rechtspraak behandelt sinds de uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk zaken schriftelijk, met een videoverbinding of telefonisch. Hoe werkt een online zitting?<p>De Rechtspraak behandelt sinds de uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk zaken schriftelijk, via een videoverbinding of telefonisch. Hoe werkt een online zitting?</p>
Videozittingen en mailen met de RechtspraakVideozittingen en mailen met de Rechtspraakhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/corona-Videozittingen-en-mailen-met-de-rechtspraak.aspxDen Haag6-4-2020 22:00:00De Rechtspraak zet alles op alles om zoveel mogelijk rechtszaken toch door te laten gaan. Lees meer informatie over het gebruik van de Skype Web App van Skype voor Bedrijven en Veilige Mailen met de Rechtspraak.<p> Zoals vorige week <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Rechtspraak-zet-alles-op-alles-om-zoveel-mogelijk-zaken-af-te-doen.aspx">aangekondigd</a> zet de Rechtspraak alles op alles om zoveel mogelijk zaken af te doen. De behandeling vindt in steeds meer gevallen via een telefonische (beeld)verbinding plaats. Daarnaast kunnen processtukken en berichten tijdelijk via Veilig Mailen worden verstuurd. De Raad voor de rechtspraak heeft daarvoor een <a href="/coronavirus-(COVID-19)/Paginas/COVID-19-Algemene-regeling-zaaksbehandeling-Rechtspraak.aspx">regeling</a> opgesteld.</p>
Plannen digitale toegankelijkheid Rechtspraak naar Bureau ICT-toetsingPlannen digitale toegankelijkheid Rechtspraak naar Bureau ICT-toetsinghttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Plannen-digitale-toegankelijkheid-Rechtspraak-naar-Bureau-ICT-toetsing.aspxDen Haag14-1-2020 23:00:00De plannen van de Rechtspraak voor digitale toegankelijkheid in civiel en bestuursrecht zijn klaar om getoetst te worden door het Bureau ICT-toetsing van het Rijk (BIT). <p>De plannen van de Rechtspraak voor <a href="/Voor-advocaten-en-juristen/digitalisering-rechtspraak/Paginas/digitale-toegankelijkheid-rechtspraak.aspx">digitale toegankelijkheid</a> in civiel en bestuursrecht zijn klaar om getoetst te worden door het Bureau ICT-toetsing van het Rijk (BIT). Minister Dekker (voor Rechtsbescherming) heeft ze daar namens de Raad voor de rechtspraak aangeboden. Het BIT toetst de risico’s en kans van slagen bij grote IT-projecten van de overheid.</p>

Rechtspraak in ontwikkeling 

Digitale toegankelijkheid Rechtspraak

De maatschappij wordt steeds meer digitaal. Ook de Rechtspraak digitaliseert. Zo worden procedures sneller en toegankelijker. Lees meer over de digitale toegankelijkheid van de Rechtspraak.

Basisplan digitalisering civiel recht en bestuursrecht

Bekijk de infographic over het basisplan digitalisering civiel recht en bestuursrecht.

Infographic over het basisplan digitalisering civiel recht en bestuursrecht. 

Verbeteringen

Als gebruiker heeft u waardevolle kennis voor de verbetering van onze digitale systemen. Uw vragen, opmerkingen en tips kunt u doorgeven aan het Rechtspraak Servicecentrum.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum