Laden...

Familie- en jeugdrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksReglementen procedures en formulieren > Civiel > Familie- en jeugdrecht

Procederen in familie- en jeugdzaken

familie en jeugdrecht.jpg

Direct naar:

Journalen

Contact

U kunt als advocaat digitaal communiceren in jeugdbeschermingszaken. Vanaf 5 juni 2023 kan dat bij de rechtbank Gelderland. De maanden daarna wordt dit bij steeds meer rechtbanken mogelijk.

 

 

 

Regie in familiezaken

Handreiking “Rechterlijke regie en beslissen in (conflict)scheidingen”

De landelijke vakinhoudelijke overleggen van familierechters hebben de handreiking ‘Rechterlijke regie en beslissen in (conflict)scheidingen’ vastgesteld. De handreiking heeft tot doel de professionalisering in de aanpak van familierechtelijke zaken te bevorderen. Het is een hulpmiddel voor de familierechter en gerechtsjurist om maatwerk te leveren.

In de handreiking is voor elk stadium van de procedure, vanaf het moment van ontvangst van het verzoekschrift tot en met het geven van de eindbeslissing, in kaart gebracht welke interventies de familierechter tot haar beschikking heeft. Daarbij zijn, volgens de huidige gangbare praktijk en geldende inzichten, aanwijzingen voor het gebruik gegeven.

De handreiking is een hulpmiddel en geen dwingend voorgeschreven protocol. Aan de handreiking kunnen geen rechten worden ontleend.

 

 

Lokale richtlijnen en reglementen

RBDHA-den-haag.jpg


De gerechten hebben zelf aanvullende/afwijkende procedures en regelingen. Bekijk daarom altijd de regels en procedures van het gerecht waar de zaak dient. Regels en procedures per gerecht,

Alimentatienormen

alimentatie.jpg


Bekijk het overzicht met informatie over alimentatienormen en de rapporten met aanbevelingen van de Expertgroep Alimentatie.

Zoeken in het gezagsregister

gezagsregister.jpg


Als advocaat kunt u het landelijke gezagsregister van de rechtbanken raadplegen en uittreksels te printen. 

Echtscheiding - verdelen en verrekenen

De rechter behandelt alle verzoeken in een echtscheidingsprocedure gelijktijdig. Inclusief de verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap of van inkomen en vermogen. Dit gaat via het Formulier Verdelen en verrekenen.

 

 

 Brieven en aanbevelingen LOVF

>Alles uitklappen

Tarieven, kosten en vergoedingen (civiel recht)

  • Griffierechten (en hoe om te gaan met eventuele afwijkingen) 
  • Liquidatietarieven (voor het bepalen van de advocaatkosten in de kostenveroordeling) 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Op dit moment is het drukker bij ons dan u gewend bent, de wachttijd kan hierdoor oplopen. We doen ons best om u zo spoedig mogelijk te woord te staan.