Laden...

Strafrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Procederen in het strafrecht

rechtspraak_7458-1920.jpg

Het Landelijk strafprocesreglement

  • Bevat voorschriften voor de behandeling van strafzaken. 
  • Draagt bij aan een uniforme behandeling van strafzaken door de rechtbanken en het Openbaar Ministerie
  • Heeft geen betrekking op strafzaken die de kantonrechter behandelt.

Direct naar:

Mijn strafdossier

Bent u advocaat van de verdachte? Als het OM de strafzaak digitaal aanbrengt, heeft u toegang tot een digitaal strafdossier.

Als advocaat van slachtoffers en benadeelden ontvangt u het dossier op papier.

Contact

Innovatiewet strafvordering

Vanaf 1 oktober 2022 testen rechterlijke organisaties nieuwe regelingen uit het Wetboek van Strafvordering, dat gemoderniseerd wordt.

 

 

 

Mediation in strafzaken

Het doel van mediation is om te komen tot herstel: emotioneel, materieel en/of financieel. Welke vorm van herstel nodig en mogelijk is, hangt af van de specifieke zaak. Ook als advocaat kunt u via het mediationbureau van de rechtbank laten onderzoeken of mediation in strafzaken mogelijk is.

Vanaf 1 oktober 2022 testen de rechtbanken Zeeland-West-Brabant, Gelderland en Overijssel een nieuwe regeling uit het Wetboek van Strafvordering. In deze pilot heeft de rechter een grotere bevoegdheid om een zaak naar mediation te verwijzen en in bepaalde soorten zaken vaker standaard mediation aan te bieden of te overwegen.

 

Relevant nieuws m.b.t. strafrecht - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Relevant nieuws m.b.t. strafrecht

 

 

RTL4 start met serie over slachtoffers en spreekrechtRTL4 start met serie over slachtoffers en spreekrechthttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/RTL4-start-met-serie-over-slachtoffers-en-spreekrecht.aspxDen Haag4-9-2017 22:00:00RTL4 start met Spreekrecht, een tv-serie over slachtoffers die het woord voeren in de rechtszaal. <p>RTL4 start vanavond met <em><a href="https://www.rtl.nl/pers/persberichten/angela-groothuizen-volgt-mensen-tijdens-emotionele-weg-naar-rechtbank-in-spreekrecht/WXCFKScAABSq84sp">Spreekrecht</a></em>, een tv-serie over slachtoffers van ernstige misdrijven die in de rechtszaak tegen de verdachte het woord voeren. Sinds vorig jaar juli hebben zij onbeperkt spreekrecht. Hoe dat in de praktijk werkt, wordt in 7 afleveringen in beeld gebracht. </p>
Kinderrechter bestaat 100 jaar: van centrale regelaar tot rechter op afstandKinderrechter bestaat 100 jaar: van centrale regelaar tot rechter op afstandhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Van-centrale-regelaar-tot-rechter-op-afstand.aspxDen Haag26-10-2022 22:00:001 november 2022 bestaat de kinderrechter 100 jaar. In die tijd heeft de rechter een heel andere rol gekregen: van centrale regelaar die dichtbij gezinnen staat en zich intensief met hen bemoeit tot een rechter op afstand. <p><span>In 1900 leven veel arbeidersgezinnen in bittere armoede. Ze wonen in krotten, verdienen weinig geld en sociale voorzieningen zijn er niet. Ook kinderen moeten werken, bijvoorbeeld in fabrieken. Verwaarlozing, mishandeling en uitbuiting van kinderen is een groot probleem, net als jeugdcriminaliteit. De overheid grijpt in. Begin 20ste eeuw wordt de Leerplichtwet ingevoerd en kort daarna volgen de Kinderwetten, die de rechter de mogelijkheid geven om ouders het gezag te ontnemen en kinderen uit huis te plaatsen. Ook komt er apart jeugdstrafrecht voor kinderen tot 18 jaar, waarbij de nadruk ligt op heropvoeding in plaats van vergelding. </span><br></p>
Hoe bepaalt de rechter zijn straf?Hoe bepaalt de rechter zijn straf?https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Hoe-bepaalt-de-rechter-zijn-straf.aspxDen Haag18-1-2017 23:00:007 vragen en antwoorden over hoe de rechter tot een straf komt.<p>Rechters omzeilen de wet door het taakstrafverbod te negeren, kopten verschillende media vandaag. De rechters vinden zelf van niet. Hoe zit dat, en hoe beslist een rechter eigenlijk welke straf het beste past? 7 vragen en antwoorden.<br></p>Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Op dit moment is het drukker bij ons dan u gewend bent, de wachttijd kan hierdoor oplopen. We doen ons best om u zo spoedig mogelijk te woord te staan.