Laden...

Guus K.

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Stand van zaken

Monrovia, de hoofdstad van Liberia. Van 1999 tot 2003 woedde er een burgeroorlog in het land. [Foto: Hollandse Hoogte]
In april 2017 werd K. door het gerechtshof 's-Hertogenbosch veroordeeld tot 19 jaar cel voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee. Op 18 december 2018 besliste de Hoge Raad dat deze veroordeling in stand blijft.

Procedure

  1. Uitspraak rechtbank Genomen stap
  2. Uitspraak gerechtshof Genomen stap
  3. Uitspraak Hoge Raad (zaak moet over) Genomen stap
  4. Uitspraak gerechtshof Genomen stap
  5. Uitspraak Hoge Raad

Veroordeling van Guus K. definitief

De veroordeling tot 19 jaar cel van de Nederlandse zakenman Guus K. wegens zijn betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven en bij overtredingen van VN-wapenembargo’s in Liberia tussen 1999 en 2003, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.


Wat is een strafzaak?

De verdachte is onschuldig totdat het tegendeel bewezen is. In het strafrecht beoordeelt de strafrechter of iemand een strafbaar feit heeft gepleegd en daarvoor gestraft moet worden.

 

Ontwikkelingen

Datum

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

18-12-2019De veroordeling van Guus K. blijft in stand, beslist de Hoge Raad.
26-06-2018De veroordeling van Guus K. dient in stand te blijven adviseert advocaat-generaal Hofstee de Hoge Raad.
15-06-2017Het hof wijst het verzoek van de raadsvrouw van Guus K af. Het bevel gevangenhouding blijft in stand.
21-04-2017Uitspraak gerechtshof: K. veroordeeld tot 19 jaar cel.
06-02-2017Inhoudelijke behandeling van de zaak. Het hof bespreekt de feiten en omstandigheden.
      

Procesdeelnemers

 
 

Gerechtshof

De volgende raadsheren behandelen deze zaak:

  • mr. W.A.M. van Schendel (voorzitter)
  • mr. A.J.A. van Dorst
  • mr. V. van den Brink
  • mr. A.L.J. van Strien
  • mr. M.T. Boerlage

Verdediging

  • mr. I.N. Weski is advocaat van de verdachte

Persvoorlichting Hoge Raad

 
 

Communicatie en (pers)voorlichting

Tel: 070 - 361 13 11
E-mail: info@hogeraad.nl

Landelijke Persrichtlijn

Voor zover van toepassing sluit de Hoge Raad aan bij de Persrichtlijn van de Rechtspraak. Deze richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

 

Laatste nieuws over Guus K.  Laatste nieuws over Guus K.

 

 

19 jaar cel voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee19 jaar cel voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Liberia en Guineehttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-s-Hertogenbosch/Nieuws/Paginas/19-jaar-cel-voor-illegale-wapenhandel-en-medeplichtigheid-aan-oorlogsmisdrijven-in-Liberia-en-Guinee.aspx's-Hertogenbosch20-4-2017 22:00:00<p>Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelt de 74-jarige Guus K. tot 19 jaar gevangenisstraf. Volgens het hof is bewezen dat hij medeplichtig is aan oorlogsmisdrijven, gepleegd door strijdkrachten van Charles Taylor in Liberia en de republiek Guinee tussen 2000 en 2003. Ook heeft K. wapens geleverd aan dit regime. Daarmee heeft hij het wapenembargo geschonden dat was ingesteld door de Verenigde Naties. </p>
Inhoudelijke behandeling zaak Guus K. van startInhoudelijke behandeling zaak Guus K. van starthttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-s-Hertogenbosch/Nieuws/Paginas/Inhoudelijke-behandeling-zaak-Guus-K.-van-start.aspx's-Hertogenbosch1-2-2017 23:00:00<p>Maandag 6 februari om 9.30 uur gaat het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch beginnen met de inhoudelijke behandeling van <a href="/Bekende-rechtszaken/Guus-K/Paginas/default.aspx">de zaak Guus K.</a> De (oud-)zakenman wordt verdacht van betrokkenheid bij illegale wapenleveranties aan het regime van Charles Taylor in Liberia tussen december 2000 en december 2002. Daarnaast wordt K. vervolgd voor zijn betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven gepleegd door Liberiaanse strijdkrachten in Liberia en Guinee tussen juli 2001 en mei 2003. Guus K. heeft het hof laten weten dat hij - op advies van zijn artsen - niet bij de behandeling van zijn zaak aanwezig kan zijn.</p>