Laden...

Strafzaak Wilders

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > Strafzaak Wilders

De stand van zaken

Geert Wilders tijdens een zitting van deze zaak bij de rechtbank Geert Wilders tijdens deze zaak bij de rechtbank [foto: Hollandse Hoogte]

Het gerechtshof Den Haag behandelt het hoger beroep in deze zaak, die draait om de 'minder minder-uitspraken' die zijn gedaan in 2014. Wilders is in 2016 door de rechtbank Den Haag veroordeeld voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie.

De inhoudelijke behandeling in het hoger beroep gaat verder op woensdag 5 februari.

Procedure

 1. Uitspraak
  rechtbank Genomen stap
 2. Instellen hoger beroep
  gerechtshof Genomen stap
 3. Inhoudelijke behandeling
  gerechtshof Te nemen stap
 4. Uitspraak
  gerechtshof Te nemen stap

Agenda

DatumOmschrijving
woensdag 5 februari 20209.30 uur: hervatting van inhoudelijke behandeling

Ontwikkelingen

DatumOmschrijvingMeer informatie
9-12-2019Hof besluit tot het aanhouden van de zaak tot 5 februari
7-11-2019Relevante uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland: minister Grapperhaus heeft Wob-verzoek van RTL Nieuws te beperkt opgevat.
16-10-2019 Dupliek (verdediging), laatste woord
De raadsheren hebben de zaak 'aangehouden'. Ze willen wachten op documenten die op verzoek van de minister van Veiligheid en Justitie worden opgevraagd bij het OM en het departement.
11-10-2019 Repliek (OM) en reacties benadeelde partijen
3 t/m 23-9-2019Pleidooi verdediging
2-7 en 3-7-2019Requisitoir van het OM
17-6-2019Informatie voor media over voortzetting proces
10-1-2019Haagse hof honoreert diverse onderzoekswensen verdediging
22-11-2018Informatie voor media rondom de regiezittingen
6-7-2018 Data waarop het hof de zaak voortzet
5-6-2018Het undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined Den Haag heeft nieuwe raadsheren aangewezen voor het vervolg van het undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined
18-5-2018Wrakingsverzoek toegewezen (gerechtshof Amsterdam)
17-5-2018Wraking strafkamer gerechtshof Den Haag
9-11-2017Beslissingen Haagse hof op verzoeken regiezittingen
26-10-2017Reactie voorzitter gerechtshof op vraag Geert Wilders tijdens regiezitting over haar rol als voorzitter van een stichting
9-12-2016Rechtbank veroordeelt Wilders voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. De rechtbank legt geen straf op
11-11-2016Wrakingskamer wijst wrakingsverzoek verdediging af
14-10-2016Rechtbank oordeelt dat Openbaar Ministerie ontvankelijk is in de strafvervolging
7-4-2016De rechtbank oordeelt dat de verdediging van Wilders aanvullend op het huidige onderzoek nog 20 mensen die aangifte hebben gedaan, mag horen als getuigen

Procesdeelnemers

Openbaar Ministerie

Advocaten-generaal:

 • dhr. mr. G.Th. Sta
 • mw. mr. B. van Roessel

Verdachte en zijn advocaten

Verdachte: dhr. Geert Wilders

Advocaten: dhr. prof. mr. dr. G.G.J. Knoops
en mw. mr. C.J. Knoops-Hamburger

Raadsheren

 • dhr. mr. J.M. Reinking, voorzitter
 • mw. mr. A.E.A.M. van Waesberghe
 • mw. mr. E.C. van Veen

Zitting bijwonen

Justitieel Complex Schiphol Justitieel Complex Schiphol [Foto: HH]

Vanwege veiligheidsredenen vinden de zittingen van dit hoger beroep plaats op het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp.

Media 

Aan journalisten die de zaak willen volgen, wordt verzocht zich aan te melden via een e-mail naar m.h.verweij@rechtspraak.nl onder vermelding van naam, telefoonnummer, e-mailadres, de zittingsdagen die men aanwezig wil zijn en het medium waarvoor men werkzaam is.

De NOS verzorgt de pool voor televisie en radio. Zendgemachtigden die beeld en geluid willen overnemen kunnen contact opnemen met één van onderstaande persvoorlichters (zie hieronder).

Bij het Justitieel Complex Schiphol dient men een geldig legitimatiebewijs te kunnen tonen. Men dient een half uur voor aanvang van de zitting aanwezig te zijn.

Routebeschrijving

Bussen van lijn 185 rijden ieder kwartier vanaf Schiphol Plaza halte B15 rechtstreeks naar JCS en vice versa. De bus stopt direct voor de hoofdingang van het JCS. De reistijd van Schiphol Plaza naar JCS bedraagt circa vijf minuten.

Beperkt aantal parkeerplekken

Komt u met de auto? Er is een beperkte parkeermogelijkheid. U kunt tegen betaling (€ 2,50 per uur, uitsluitend pinbetalingen mogelijk) parkeren op het bezoekersgedeelte van het JCS-parkeerterrein. In de nabijheid van het JCS zijn geen verdere parkeervoorzieningen aanwezig.

Persvoorlichting gerechtshof Den Haag

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting

 • drs. M.H. (Maartje) Verweij, senior communicatieadviseur / persvoorlichter
  Telefoon: 088 - 362 23 41 / 06 226 072 43
 • R.W. (Ron) van Leeuwen, senior communicatieadviseur / persvoorlichter
  Telefoon: 06 481 359 68

Landelijke Persrichtlijn

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

Nieuwsberichten - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuwsberichten