Laden...

A7-blokkadezaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksBekende rechtszaken > Blokkadezaak > A7-blokkadezaak

Stand van zaken

Foto van de blokkade op de A7 Foto: Hollandse Hoogte

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 31 oktober 2019 in hoger beroep uitspraak gedaan in de A7-blokkadezaak. Aan de 15 verdachten die in hoger beroep gingen, legt het hof een taakstraf van 90 uur op voor betrokkenheid bij de blokkade van de A7 op 18 november 2017. Toen blokkeerde een groep mensen de openbare weg. Zij wilden daarmee voorkomen dat de bussen waarin demonstranten tegen Zwarte Piet zaten, de intocht bereikten. Zes verdachten stelden cassatie in bij de Hoge Raad.

Procedure

 1. Uitspraak
  rechtbank Te nemen stap
 2. Instellen hoger beroep
  gerechtshof Genomen stap
 3. Inhoudelijke behandeling
  gerechtshof Genomen stap
 4. Uitspraak
  gerechtshof  Genomen stap
 5. In cassatie
  Genomen stap
 6. Uitspraak Hoge Raad
  Te nemen stap

Laatste nieuws

Lagere straffen in hoger beroep 'A7-blokkade'

Anders dan de rechtbank is het hof van oordeel dat in alle zaken alle ten laste gelegde feiten (versperren A7, verhinderen betoging, dwang en, in één zaak, opruiing) wettig en overtuigend kunnen worden bewezen. De door de rechtbank opgelegde en door het openbaar ministerie gevorderde taakstraf vindt het hof echter te fors. Volgens het hof gaat het bij de verschillende feiten telkens om hetzelfde handelen. Ook speelt bij de strafoplegging mee dat er geen ernstige ongevallen zijn gebeurd. Het hof vindt het aannemelijk dat het hier om een incident gaat en acht de kans niet groot dat verdachten opnieuw tot het plegen van (soortgelijke) strafbare feiten over zullen gaan.


Nieuwsbericht Lagere straffen in hoger beroep 'A7-blokkade'

Ontwikkelingen

DatumOmschrijvingMeer informatie
31-10-2019Het gerechtshof heeft in hoger beroep aan de 15 verdachten een taakstraf van 90 uur opgelegd.  
24 t/m 26-9-2019Inhoudelijke behandeling hoger beroep. In 15 van de 34 zaken is hoger beroep ingesteld.
9-11-2018De rechtbank Noord-Nederland veroordeelt 31 blokkeerders tot werkstraffen van 80 uur tot en met 180 uur. Twee blokkeerders krijgen een werkstraf van 200 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. De initiatiefneemster van de blokkade is voor opruiing veroordeeld tot de maximum werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand.
8 t/m 12-10-2018Inhoudelijke behandeling van alle 34 zaken. Ook was er ruimte voor het spreekrecht van de benadeelde partijen en een reactie van de verdediging. Op 12 oktober volgde de eis van het OM, konden beide partijen nog eens reageren en was het laatste woord aan de verdachten.
15-6-2018Tijdens de regiezitting zijn een aantal onderzoekswensen aan bod gekomen. Onder andere de wens van de verdediging om nog enkele agenten en locoburgemeester De Graaf van Dongeradeel te horen. Aan die wens werd door de rechtbank gehoor gegeven. Aan het verzoek van de verdediging om de actiegroep Kick Out Zwarte Piet geen spreekrecht te geven, werd door de rechtbank geen gehoor gegeven.
       

Procesdeelnemers

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

De volgende raadsheren behandelen deze zaak:

dhr. mr. G.A. Versteeg (voorzitter)
dhr. mr. L.T. Wemes
mw. mr. L.J. Bosch

Griffier:

mw. mr. H. Akkerman

Openbaar Ministerie

Deze undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined behandelen deze zaak:

mw. mr. I.A.H.M. Schepers
dhr. mr. P.M. van der Spek

 

Verdediging

De advocaten van de verdachten zijn dhr. mr. T. van der Goot, dhr. mr. W. Anker en mw. mr. B. Klunder.


Persvoorlichting gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Telefoon: 088 361 4239 / 06 30 02 9141

E-mail: communicatie.hof-arle@rechtspraak.nl

 

Landelijke Persrichtlijn

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.