Laden...

Rechters gebruiken vaak moeilijke taal: waar of niet waar?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksNaar de rechter > Rechtzetters > Rechters gebruiken vaak moeilijke taal: waar of niet waar?

Rechters gebruiken vaak moeilijke taal. Een begrijpelijke gedachte, maar klopt het? Rechter Paul Rouwen vertelt het.

Waar of niet waar?

Rechter Paul Rouwen


Paul Rouwen is kantonrechter bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Hij richt zich op mensen met grote schulden. Met de gemeente Tilburg heeft hij een aanpak bedacht om het leven van deze mensen weer op orde te krijgen.

 

Uitleg van moeilijke woorden

In de rechtszaal en in een vonnis legt de rechter graag helder uit hoe het zit. Dat geldt ook voor Rechtspraak.nl. 

U kunt er stap voor stap lezen hoe de procedure werkt voor een burenruzie, conflict met een werkgever, echtscheiding, bewind en allerlei andere soorten rechtszaken. 

Soms staat er een moeilijk woord in een zin. Bijvoorbeeld een term die in een vonnis kan staan. U ziet er dan bij staan wat het woord betekent. Ook is er een lijst op de website met uitleg van begrippen

Vragen van de rechter

Rechters stellen tijdens een zitting vragen aan de partijen in de rechtszaak. Dat doen de rechters om te begrijpen waar het over gaat en persoonlijke omstandigheden te horen. 

Ze stellen die vragen in heldere taal, zodat voor de partijen duidelijk is wat de rechter wil weten. Of de partijen in correct Nederlands antwoorden en of ze dure woorden gebruiken, dat telt niet. 

De rechter heeft de feiten over de situatie van de partijen nodig om te kunnen oordelen.

 

Als u de Nederlandse taal niet goed begrijpt

Als u documenten in een rechtszaak niet goed begrijpt, kan een vertaler u helpen. Ook mag in elk soort rechtszaak een tolk in de rechtszaal zijn. Heeft u moeite met de Nederlandse taal en bent u:

  • partij in een strafzaak of zaak over vreemdelingenbewaring, dan regelt en betaalt de rechtbank een tolk en/of vertaler voor u
  • partij in een civiele of bestuursrechtelijke zaak, dan kunt u zelf een tolk en/of vertaler regelen en betalen als u die nodig heeft

Wat staat in een vonnis?

Rechters kijken voor hun oordeel ook naar wetboeken. Daarin staan moeilijke termen. Als een rechter een oordeel heeft gevormd, zet hij de uitspraak op papier in een vonnis

Het is belangrijk dat de partijen in de rechtszaak begrijpen wat er in het vonnis staat. Hoe moeilijk is het voor een rechter om in heldere taal te schrijven? (ssr.nl)? Rechter Gerard Tangenberg vertelt erover in deze podcast van het Studiecentrum Rechtspleging (SSR). 

 

Wat is mediation?

Mediation, misschien heeft u er wel eens van gehoord. Het is een term uit het Engels die we binnen de rechtspraak gebruiken voor het begeleiden van een gesprek tussen partijen. 

De professionele gespreksbegeleider heet mediator. Hij kan de partijen in een conflict helpen om samen een oplossing te vinden. Soms is dat goedkoper, sneller en fijner voor de onderlinge relatie dan wanneer zij in een rechtszaak tegenover elkaar komen te staan.

Naar de rechtbank

Op deze website kunt u lezen hoe u zich kunt voorbereiden als u naar de rechtbank gaat voor een zitting of om iets te regelen. 

Is iets u niet duidelijk, dan kunt u contact opnemen met het Rechtspraak Servicecentrum. En ook bij binnenkomst in de rechtbank is er een balie waar u terecht kunt voor uitleg.

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.