Laden...

Schadevergoeding slachtoffer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksU heeft een rol in een rechtszaak > Slachtoffer > Schadevergoeding slachtoffer

Heeft u als gevolg van een misdrijf of overtreding schade geleden? U bent benadeelde en kunt om schadevergoeding vragen. Als de rechter vindt dat u hier recht op heeft, kan hij de dader(s) verplichten tot het betalen van uw schade (of een gedeelte daarvan).

Schadevergoeding vragen via het strafproces

Als u schadevergoeding vraagt via het strafproces, voegt u zich als benadeelde in het proces. U ontvangt daarvoor een formulier waarop u aangeeft welke schade u heeft geleden. Daarnaast stuurt u rekeningen of andere bewijsstukken mee.

Wie beslist over de schadevergoeding?

Er zijn 2 mogelijkheden:

Zonder strafzitting

De officier van justitie handelt de zaak af. Er komt geen rechtszitting.

 

Wel strafzitting

Als er een strafzitting volgt, beoordeelt de rechter uw verzoek tot schadevergoeding. Heeft u recht op schadevergoeding, dan legt de rechter vaak ook een schadevergoedingsmaatregel op. Dat betekent dat de dader naast eventuele straf, ook verplicht wordt tot het betalen van het bedrag dat de rechter als schadevergoeding heeft vastgesteld. Het Centraal Justitieel Incassobureau is belast met het innen van dat bedrag.

 


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Op dit moment is het drukker bij ons dan u gewend bent, de wachttijd kan hierdoor oplopen. We doen ons best om u zo spoedig mogelijk te woord te staan.