Laden...

U heeft een rol in een rechtszaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Naar de rechter > U heeft een rol in een rechtszaak

U heeft een rol in een rechtszaak. Bijvoorbeeld als deskundige, getuige, tolk/vertaler, slachtoffer in een strafzaak of verdachte.

Deskundige

Bent u gevraagd om deskundigenonderzoek te doen in een rechtszaak? Na uw bereidverklaring wordt u benoemd. Als u een bekende bent van een van de partijen, mag u de benoeming tot deskundige niet aanvaarden. Dat geldt ook als u zakelijke belangen hebt bij een partij.

Getuige

Wanneer u als getuige wordt opgeroepen ontvangt u een oproep. De oproep wordt bezorgd door de gerechtsdeurwaarder of per aangetekende brief. Hierin staat waar en wanneer u als getuige moet verschijnen.

Tolk/vertaler

Bent u gevraagd om te tolken in een rechtszaak of processtukken te vertalen? Het Openbaar Ministerie, de rechtbank en andere gerechten maken alleen gebruik van tolken en vertalers uit het landelijk Register beëdigde tolken en vertalers. Dat is wettelijk voorgeschreven.

 

Slachtoffer in strafzaak

Heeft u aangifte gedaan van bedreiging, misbruik, beroving of een ander strafbaar feit? Mogelijk wordt er een verdachte aangehouden en start er een strafproces. Als slachtoffer heeft u een aantal rechten.

Verdachte in strafzaak

Denken de politie en de officier van justitie (Openbaar Ministerie) dat u een strafbaar feit heeft gepleegd? Dan bent u een verdachte. De officier van justitie kan het strafbare feit zelf behandelen of de strafrechter vragen om een oordeel. Wat staat u te wachten als u moet voorkomen bij de strafrechter? En wat zijn hierbij uw rechten?

 


 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.