De rechter kan uw verzoek toewijzen of afwijzen.
Toewijzen
In principe heeft u recht op schadevergoeding als u heeft vastgezeten en daarna van het strafbare feit waarvan u verdacht werd, bent vrijgesproken.
(Deels) afwijzen
De rechter kan besluiten om het verzoek toch (deels) af te wijzen, bijvoorbeeld als u de verdenking zelf heeft veroorzaakt.
Soorten schade
Dit kan gaan om:
- materiële schade, bijvoorbeeld bij het verlies van een baan.
- immateriële schade, bijvoorbeeld de impact die de gevangenhouding op u heeft gehad en eventuele psychische of lichamelijke klachten als gevolg daarvan.
Hoogte schadevergoeding
De rechtbanken en gerechtshoven hebben afspraken gemaakt over de hoogte van de schadevergoeding. Deze normbedragen zijn te vinden in de oriëntatiepunten landelijke straftoemeting. De rechter is niet gebonden aan deze oriëntatiepunten. De rechter zal elke zaak rekening houden met de bijzonderheden van het geval, zoals uw levensomstandigheden.
Oriëntatiepunten voor straftoemeting
Verrekenen
De rechter mag de schadevergoeding verrekenen met een geldboete of een ander bedrag dat u nog aan de overheid moet betalen. Het is ook mogelijk om de schadevergoeding te verrekenen met een andere opgelegde gevangenisstraf die nog ten uitvoer moet worden gebracht, 1 dag voorarrest is dan 1 dag aftrek.
Uitbetaling
Nadat de beslissing onherroepelijk is geworden, betaalt de griffie het bedrag uit.