Laden...

U wordt verdacht van een strafbaar feit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksNaar de rechter > U heeft een rol in een rechtszaak > U wordt verdacht van een strafbaar feit

Wordt u verdacht van een strafbaar feit? Dan valt uw zaak onder het strafrecht. Wat komt er allemaal kijken bij een strafzaak?

Hoe verloopt een strafzaak in grote lijnen? 

Elke strafzaak verloopt anders. Hieronder leest u in grote lijnen hoe een strafzaak verloopt, wat de duur en kosten zijn en wie er deelneemt aan de strafprocedure.


>Alles uitklappen


Dit is een beschrijving hoe een strafzaak in het algemeen verloopt en wie er aan deelneemt. In het overzicht strafrechtelijke onderwerpen vindt u per strafprocedure of onderwerp meer details.

 

Mediation in strafzaken

Het doel van mediation in strafzaken is herstel. Dat kan emotioneel herstel zijn. Een slachtoffer kan een excuus verlangen of afspraken willen maken voor de toekomst. Ook afspraken over materieel of financieel herstel zijn mogelijk. Verdachte en slachtoffer werken vrijwillig mee aan mediation

Let wel: mediation komt niet in plaats van een strafprocedure. Er volgt altijd een beslissing van de rechter of officier van justitie.

De strafrechter

Wat doet een strafrechter? En hoe doet hij uitspraak?


Rechtsgebied strafrecht

Wilt u meer weten over strafrecht? Bijvoorbeeld over: 

  • welke strafbare feiten er zijn 
  • welke soorten strafrechters er zijn 
  • hoe de strafrechter de strafmaat bepaalt 
  • bekende strafrechtszaken 

 


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact