Laden...

Keuzes bij bewind

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Bewind > Keuzes bij bewind

Als u bewind wilt en kunt aanvragen, zijn er een aantal keuzes die u moet maken.

Keuze: Wie vraagt het bewind aan?

De volgende personen en instellingen mogen bewind aanvragen bij de rechter (de betrokkene is de persoon voor wie het bewind bedoeld is):

  • de betrokkene zelf (u kunt het bewind dus ook voor uzelf aanvragen)
  • de echtgenoot/echtgenote of andere partner van de betrokkene
  • familieleden (bloedverwanten) tot in de vierde graad van de betrokkene; dit zijn ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers, zussen, ooms, tantes, neven en nichten
  • degene die het gezag heeft, bijvoorbeeld de voogd, als de betrokkene nog jonger is dan achttien jaar (minderjarig)
  • de curator of de mentor van de betrokkene
  • de instelling die de betrokkene verzorgt of begeleidt
  • de officier van justitie
  • het college van burgemeester en wethouders van de woonplaats van de betrokkene (bij bewind op grond van problematische schulden en/of verkwistend gedrag)

Keuze: Bewind voor een deel van de geldzaken?

Als het bewind alleen nodig is voor een deel van de geldzaken en het bezit, kunt u dat bij de aanvraag vermelden. Dit heet beperkt bewind. Het is bedoeld voor het geval dat bijvoorbeeld uw echtgenoot/echtgenote of andere partner niet meer voor zijn of haar geldzaken kan zorgen, maar dat u dit wel kunt en ook mag, omdat u een en/of-rekening heeft en/of in gemeenschap van goederen bent getrouwd. U heeft dan alleen beperkt bewind nodig om bijvoorbeeld de woning van u beiden te kunnen verkopen of een nalatenschap af te wikkelen. Want daarvoor zou u de toestemming nodig hebben van uw partner, die deze niet meer kan geven. 

Voor de afhandeling van de woningverkoop of nalatenschap heeft u naast beperkt bewind ook toestemming (machtiging) nodig van de rechter. 

Beperkt bewind kunt u ook aanvragen als u een bankrekening van uw partner wilt beheren die geen en/of-rekening is en u niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd. 

Het wijzigen van beperkt bewind naar bewind voor alle geldzaken en bezit is mogelijk.


Keuze: Wie wordt bewindvoerder?

U kunt kiezen voor een particulier bewindvoerder of een professioneel bewindvoerder

Particulier bewindvoerder 

Een particulier bewindvoerder is iemand uit de directe omgeving van de persoon voor wie er bewind is. Bijvoorbeeld een echtgenoot/echtgenote of andere partner, zoon of dochter, broer of zus. Deze persoon is niet van beroep bewindvoerder

Professioneel bewindvoerder 

Een professioneel bewindvoerder is een persoon die van beroep bewindvoerder is. U kunt hier bijvoorbeeld voor kiezen als niemand in uw familie geschikt is als bewindvoerder


Keuze: Eén of twee bewindvoerders?

U mag bij de aanvraag van bewind één of twee bewindvoerders aanwijzen. Zijn er twee bewindvoerders, dan is er geen verschil in rechten of taken van een eerste of tweede bewindvoerder.


Keuze: Ook hulp nodig bij zorgzaken?

Als de persoon niet voor eigen geldzaken kan zorgen en ook niet kan beslissen over eigen zorgzaken (verpleging, behandeling, begeleiding), dan kunt u bij de aanvraag van bewind ook mentorschap aanvragen. Mentorschap is er voor beslissingen over zorgzaken. Een mentor wordt net als een bewindvoerder benoemd door de rechter. 

U kunt kiezen voor:

  • een particulier of professioneel mentor
  • één of twee mentoren 

U mag voorstellen dat de particulier bewindvoerder ook de particulier mentor wordt voor de betrokkene. Voor deze persoon is een hogere vergoeding mogelijk: de vergoeding is gelijk aan die van een particulier curator. Want ook een particulier curator zorgt voor zowel geldzaken en bezit als voor beslissingen over zorgzaken. De beloning wordt jaarlijks vastgesteld en gepubliceerd in de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren. 


Zijn de keuzes nog te wijzigen?

Ja, als de rechter akkoord gaat met uw aangevraagde bewind, kunt u later vragen aan de rechter om iets te wijzigen.


Weet u genoeg over de keuzes?

Is de keuzecheck voor u niet nodig, omdat u zeker weet dat bewind geschikt is, u bewind mag aanvragen en u weet welke keuzes u daarbij maakt? En bent u bekend met de kosten die u betaalt voor het aanvragen van bewind en eventueel mentorschap

Juridisch advies

De Rechtspraak geeft geen juridisch advies. Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en mogen daarom geen advies geven. Wilt u hulp met uw situatie, documenten, of iemand die het woord voor u doet tijdens een zitting? Dan heeft u een advocaat of juridisch adviseur nodig.

 

Heeft u een vraag?

Neem voor vragen over uw situatie en het bewinddossier contact op met de rechtbank die erover gaat. Dat kan in Mijn CBM als u daarvan gebruikmaakt. U kunt ook bellen of een e-mail sturen naar de rechtbank.

Neem voor algemene vragen contact op met het Rechtspraak Servicecentrum:

Openingstijden

Maandag t/m donderdag: 08:00-20:00 uur
Vrijdag: 08:00-17:30 uur

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00-17:30 uur

Heeft u een vraag over een ander onderwerp?

Bekijk eerst de contactpagina om te zien of uw vraag daar wordt beantwoord. Dit helpt u vaak sneller dan contact opnemen. Heeft u daarna nog hulp nodig? Neem dan contact op met het RSC.