Laden...

Welke bewindvoerder?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Bewind > Welke bewindvoerder?

Bij het aanvragen van bewind kunt u zelf kiezen welke bewindvoerder u voorstelt. De rechter beslist over de benoeming van de bewindvoerder. Want de bewindvoerder is de wettelijke vertegenwoordiger van de persoon voor wie het bewind is.

Bespreek uw keuze met mensen in uw directe omgeving. Misschien kunnen zij u helpen een keuze te maken of een rol spelen bij de acties die moeten worden ondernomen.


Particulier of professioneel bewindvoerder?

Particulier bewindvoerder

Iemand in de directe omgeving van de persoon voor wie het bewind is, kan bewindvoerder zijn. Bijvoorbeeld een de echtgenoot/echtgenote of andere partner, vader, moeder, broer of zus. Of een vriend of kennis die u vertrouwt. 

Deze persoon is een particulier bewindvoerder

Professioneel bewindvoerder

Kent u niemand in uw omgeving die geschikt is als bewindvoerder? U kunt ook kiezen voor iemand die van beroep bewindvoerder is. 

Deze persoon is een professioneel bewindvoerder


Voorwaarden om particulier bewindvoerder te kunnen worden

In de aanvraagprocedure van bewind oordeelt de rechter of de voorgestelde particulier bewindvoerder geschikt is om de geldzaken te beheren. De bewindvoerder moet aan een aantal voorwaarden voldoen. 

Begrip van taken en verplichtingen 

De rechter controleert bij het benoemen van een bewindvoerder of de persoon goed begrijpt wat de taken en verplichtingen van een bewindvoerder zijn. 

Andere voorwaarden om particulier bewindvoerder te kunnen worden 

De rechter let er ook op of de voorgestelde particulier bewindvoerder aan de voorwaarden voldoet. De bewindvoerder:

  • moet handelingsbekwaam zijn,
  • mag niet:
    • zelf te maken hebben met faillissement of surseance van betaling,
    • behoren tot de leiding of het personeel van de organisatie die de betrokkene verzorgt of begeleidt,
    • zelf een curator, bewindvoerder en/of mentor hebben,
    • de Wsnp-bewindvoerder van de betrokkene zijn. 

Eén of twee bewindvoerders 

Er zijn geen georganiseerde trainingen voor particuliere bewindvoerders. U mag wel met een tweede bewindvoerder de taken samen uitvoeren als de rechter ermee akkoord gaat. U kunt de rechter ook vragen een tweede bewindvoerder te benoemen als er al bewind is. Bijvoorbeeld een broer, zus of kind van de bewindvoerder. De twee bewindvoerders kunnen de taken dan verdelen. Iedere bewindvoerder is wel voor het geheel verantwoordelijk.


Vergoeding

Een bewindvoerder mag voor de werkzaamheden een vergoeding in rekening brengen bij de betrokkene. De bewindvoerder moet daarvoor wel toestemming hebben gevraagd en akkoord hebben gekregen van de rechter. 

De vergoeding is een vaststaand bedrag. Het bedrag is conform de Regeling beloning, bekijk hiervoor de Aanbevelingen meerderjarigenbewind, artikel c2. 

Zijn er twee bewindvoerders, dan verdelen zij de vergoeding. 

Mentorschap 

Een bewindvoerder mag alleen beslissen over geldzaken en bezit. Is er hulp nodig bij het beslissen over verzorging, verpleging, behandeling en/of begeleiding van de betrokkene? Dat kan een mentor doen. Mentorschap kunt u tegelijk met bewind aanvragen. Bij het aanvragen vindt u informatie wie mentor kan worden. 


Ervaringen van bewindvoerders

Hoe besloten anderen om bewindvoerder te worden en hoe ervaren zij het om bewindvoerder te zijn? 


Bekijk de andere keuzes bij bewind aanvragen

Er zijn naast de keuze voor de bewindvoerder(s) nog een paar keuzes om te maken bij het aanvragen van bewind

Weet u al precies welke keuzes u wilt maken? Ga naar de aanvraagprocedure van bewind.


Juridisch advies

De Rechtspraak geeft geen juridisch advies. Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en mogen daarom geen advies geven. Wilt u hulp met uw situatie, documenten, of iemand die het woord voor u doet tijdens een zitting? Dan heeft u een advocaat of juridisch adviseur nodig.

 

Heeft u een vraag?

Neem voor vragen over uw situatie en het bewinddossier contact op met de rechtbank die erover gaat. Dat kan in Mijn CBM als u daarvan gebruikmaakt. U kunt ook bellen of een e-mail sturen naar de rechtbank.

Neem voor algemene vragen contact op met het Rechtspraak Servicecentrum:

Openingstijden

Maandag t/m donderdag: 08:00-20:00 uur
Vrijdag: 08:00-17:30 uur

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00-17:30 uur

Heeft u een vraag over een ander onderwerp?

Bekijk eerst de contactpagina om te zien of uw vraag daar wordt beantwoord. Dit helpt u vaak sneller dan contact opnemen. Heeft u daarna nog hulp nodig? Neem dan contact op met het RSC.