Laden...

Wat gebeurt er als er een ondertoezichtstelling (OTS) is?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Ondertoezichtstelling > Wat gebeurt er als er een ondertoezichtstelling (OTS) is?

Waar u 'ouders' leest, gaat het om één of twee ouders met gezag, verzorgers met gezag of voogden. En waar u 'kind' leest, kunnen dit ook meer kinderen zijn.

Jeugdbeschermer gaat aan de slag

Als de kinderrechter heeft beslist dat er een OTS komt, wijst een jeugdbeschermingsorganisatie (gecertificeerde instelling) een jeugdbeschermer (gezinsvoogd) aan. Tijdens de OTS werkt u samen met de jeugdbeschermer om de zorgen over de ontwikkeling van uw kind weg te nemen.

Uw rechten en plichten 

Tijdens een OTS houdt u het ouderlijk gezag. U bent wel verplicht om mee te werken aan de OTS. Het heeft gevolgen als u dat niet doet. Bent u het niet eens met de jeugdbeschermer, dan gaat u eerst in gesprek. In sommige gevallen kunt u de kinderrechter om een beslissing vragen. 


Hoelang duurt een OTS?

In de uitspraak van de kinderrechter staat voor hoelang de OTS is. Dat kan maximaal twaalf maanden zijn.

Als de OTS nog noodzakelijk is, kan de jeugdbeschermingsorganisatie aan de kinderrechter vragen om de OTS te verlengen. 

Als de OTS niet meer noodzakelijk is, kan de jeugdbeschermer aan de kinderrechter vragen de OTS te stoppen. Wil de jeugdbeschermer dat niet? Als ouder mag u het ook aan de kinderrechter vragen.


Naar de kinderrechter bij een meningsverschil over de OTS

Het kan zijn dat u het als ouder met gezag niet eens bent met een beslissing van de jeugdbeschermer. Komt u er samen niet uit? In sommige gevallen kunt u de kinderrechter om een beslissing vragen.

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.