Laden...

Wat als u niet meewerkt aan een ondertoezichtstelling (OTS)?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Ondertoezichtstelling > Wat als u niet meewerkt aan een ondertoezichtstelling (OTS)?

Waar u 'ouders' leest, gaat het om één of twee ouders met gezag, verzorgers met gezag of voogden. En waar u 'kind' leest, kunnen dit ook meer kinderen zijn.

Jeugdbeschermer spreekt u erop aan

Als de jeugdbeschermer merkt dat u of uw kind niet meewerkt aan een OTS, dan spreekt de jeugdbeschermer u erop aan. Als dat niet werkt, dan kan de jeugdbeschermer een schriftelijke aanwijzing aan u geven. U bent verplicht om de aanwijzing op te volgen

Schriftelijke aanwijzing

  • De jeugdbeschermer geeft in de schriftelijke aanwijzing bijvoorbeeld de opdracht om een omgangsregeling na te komen of een bepaalde cursus te volgen.
  • De jeugdbeschermer vraagt de kinderrechter soms om te beoordelen of de schriftelijke aanwijzing terecht is. Dat heet bekrachtigen.
    Ook kan de jeugdbeschermer de kinderrechter vragen om een dwangmiddel op te leggen als u de schriftelijke aanwijzing niet opvolgt. Bijvoorbeeld een dwangsom. U krijgt dan bericht over het verzoek van de jeugdbeschermer en kunt reageren.

Bent u het niet eens met de schriftelijke aanwijzing? Kijk wat u kunt doen.

Gevolgen bij niet meewerken aan een OTS

Als u niet meewerkt aan de uitvoering van de OTS en er ernstige zorgen over uw kind blijven, kan er een uithuisplaatsing van het kind volgen.  

Soms is de verwachting dat u op termijn niet weer voor uw kind kunt zorgen. Dan kan de jeugdbeschermingsorganisatie aan de Raad voor de Kinderbescherming vragen om te onderzoeken of het gezag van u en/of een andere ouder beëindigd moet worden.

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.