Laden...

Naar de kinderrechter bij een meningsverschil over de OTS

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Ondertoezichtstelling > Naar de kinderrechter bij een meningsverschil over de OTS

Waar u 'ouders' leest, gaat het om één of twee ouders met gezag, verzorgers met gezag of voogden. En waar u 'kind' leest, kunnen dit ook meer kinderen zijn.

Meningsverschillen tijdens een ondertoezichtstelling

Tijdens een ondertoezichtstelling kunt u als ouders van mening verschillen met de jeugdbeschermer. In sommige gevallen kunt u met uw meningsverschil naar de kinderrechter. Ook de jeugdbeschermer kan een meningsverschil aan de kinderrechter voorleggen. De kinderrechter kijkt eerst of u het samen eens kunt worden. Lukt dit niet, dan beslist de kinderrechter. De kinderrechter kijkt wat het meest in het belang van uw kind is.

 


Schriftelijke aanwijzing die u net heeft gekregen

Heeft u net een schriftelijke aanwijzing gekregen van de jeugdbeschermer? En bent u het er niet mee eens? U kunt de kinderrechter vragen om de schriftelijke aanwijzing gedeeltelijk of helemaal te laten vervallen (stoppen). Uw kind mag dat ook doen als het twaalf jaar of ouder is.

Dit moet per brief (verzoekschrift). Leg daarin uit waarom u vindt dat de schriftelijke aanwijzing moet vervallen. Stuur met het verzoek een kopie mee van de schriftelijke aanwijzing die u heeft gekregen. Let op: binnen twee weken nadat u de schriftelijke aanwijzing heeft gekregen, moet de rechtbank uw verzoekschrift hebben ontvangen.

U mag het verzoekschrift zelf schrijven en opsturen naar de kinderrechter. U mag ook een  advocaat vragen dat voor u te doen. U bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

Goed om te weten: ook de jeugdbeschermer kan de kinderrechter om een beslissing vragen over de schriftelijke aanwijzing. Bijvoorbeeld of de schriftelijke aanwijzing terecht is gegeven (bekrachtigen). Volgt u als ouder(s) een schriftelijke aanwijzing niet op? Dan kan de jeugdbeschermer vragen aan de kinderrechter om een dwangmiddel aan u op te leggen. Bijvoorbeeld een dwangsom. U kunt reageren.


Schriftelijke aanwijzing die u al langer heeft

Heeft u een schriftelijke aanwijzing en vindt u dat die niet langer moet gelden? U kunt de jeugdbeschermingsorganisatie vragen om de schriftelijke aanwijzing in te trekken (helemaal of gedeeltelijk). Wil de jeugdbeschermingsorganisatie dit niet? Dan kunt u aan de kinderrechter vragen dit te doen. Uw kind mag dat ook doen als het twaalf jaar of ouder is.

Dit moet per brief (verzoekschrift). Leg daarin uit waarom u vindt dat de schriftelijke aanwijzing ingetrokken moet worden (helemaal of gedeeltelijk).

U mag het verzoekschrift zelf schrijven en opsturen naar de kinderrechter. U mag ook een advocaat vragen dat voor u te doen. U bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

 

Zorgregeling of omgangsregeling

Heeft de kinderrechter voor de duur van de OTS een zorgregeling of omgangsregeling vastgesteld en wilt u een andere regeling? Dan kunt u dit aan de kinderrechter vragen. De persoon die voor het kind zorgt of het kind (vanaf twaalf jaar) mag dat ook doen. Ook de jeugdbeschermingsorganisatie kan de kinderrechter om een beslissing vragen.

Dit moet per brief (verzoekschrift). Leg daarin uit waarom u vindt dat de omgangsregeling moet veranderen en welke regeling u wilt.

U mag het verzoekschrift zelf schrijven en opsturen naar de kinderrechter. U mag ook een advocaat vragen dat voor u te doen. U bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

 


Jeugdbeschermingsorganisatie

U kunt aan de kinderrechter vragen om een andere jeugdbeschermingsorganisatie. Uw kind mag dat ook doen als het twaalf jaar of ouder is. Ook de jeugdbeschermingsorganisatie of de Raad voor de Kinderbescherming mogen dit doen.

Dit moet per brief (verzoekschrift). Leg daarin uit waarom u vindt dat er een andere jeugdbeschermingsorganisatie moet komen die de ondertoezichtstelling uitvoert.

U mag het verzoekschrift zelf schrijven en opsturen naar de kinderrechter. U mag ook een advocaat vragen dat voor u te doen. U bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen.  

 

OTS stoppen

Vindt u dat de OTS kan stoppen? U moet eerst aan de jeugdbeschermingsorganisatie vragen of die dat ook wil. Stuurt de jeugdbeschermingsorganisatie u bericht dat die de OTS niet wil stoppen? Dan kunt u de kinderrechter vragen om de OTS te stoppen. Uw kind mag dat ook doen als het twaalf jaar of ouder is. Ook de Raad voor de Kinderbescherming kan het verzoeken.

Dit moet per brief (verzoekschrift). Leg daarin uit waarom u vindt dat de OTS moet stoppen. Stuur het bericht van de jeugdbeschermingsorganisatie (dat die de OTS niet wil stoppen) mee met uw verzoekschrift.

U mag het verzoekschrift zelf schrijven en opsturen naar de kinderrechter. U mag ook een advocaat vragen dat voor u te doen. U bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen. 

De kinderrechter kan de OTS stoppen als er geen ernstige zorgen meer bestaan over de ontwikkeling van uw kind en/of als verplichte hulp niet langer nodig is.

 


Belangrijke beslissing voor uw kind

Bent u het niet eens met een beslissing van de jeugdbeschermer? Bijvoorbeeld dat de jeugdbeschermer een bepaalde vorm van jeugdhulp juist wel of juist niet wil inzetten? U kunt het aan de kinderrechter voorleggen. Uw kind mag dat ook doen als het twaalf jaar of ouder is. De jeugdbeschermer kan de kinderrechter ook om een beslissing vragen. Is uw kind uit huis geplaatst, dan kunnen ook sommige anderen hierom vragen, zoals een pleegouder.

U moet hiervoor een advocaat inschakelen. De advocaat schrijft aan de kinderrechter waarover u het niet eens bent en welke beslissing u wilt. De brief heet een verzoekschrift.

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.