Laden...

Reageren op een verzoekschrift over een meningsverschil bij de OTS

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Ondertoezichtstelling > Reageren op een verzoekschrift over een meningsverschil bij de OTS

Waar u 'ouders' leest, gaat het om één of twee ouders met gezag, verzorgers met gezag of voogden. En waar u 'kind' leest, kunnen dit ook meer kinderen zijn.

Wat is er aan de hand?

Bekijk de brief en de kopie van het verzoekschrift dat erbij zit. Daarin staat wat het verzoek is en wie het verzoek heeft ingediend bij de kinderrechter. Er is bijvoorbeeld aan de kinderrechter gevraagd om:

  • een dwangmiddel aan u op te leggen, bijvoorbeeld een dwangsom, omdat u de schriftelijke aanwijzing van de jeugdbeschermer niet opvolgt,
  • te oordelen over een belangrijke beslissing van de jeugdbeschermer voor uw kind, bijvoorbeeld het wel of niet inzetten van een vorm van jeugdhulp,
  • de OTS te stoppen,
  • de jeugdbeschermingsorganisatie te vervangen door een andere,
  • de jeugdbeschermingsorganisatie te belasten met een deel van het ouderlijk gezag. Bijvoorbeeld om uw kind bij een school aan te melden of om toestemming te geven voor medische behandeling van uw kind, of
  • vervangende toestemming aan de jeugdbeschermingsorganisatie te verlenen voor een bepaalde medische behandeling voor uw kind.

In de brief van de rechtbank staat dat u bent uitnodiging voor een zitting over het verzoek. 

 

Wat is belangrijk om te doen?

>Alles uitklappen

  • Dat is belangrijk, want de kinderrechter wil tijdens de zitting vragen aan u stellen om te weten wat u van het verzoek vindt voordat hij beslist.

    U mag naar de zitting gaan zonder een advocaat. U kunt er voor kiezen wel een advocaat in te schakelen, dat kan verstandig zijn.  

    Weet u niet zeker of u een advocaat wilt? Lees dan meer over juridisch advies.

    Kunt u niet naar de zitting komen?
    Als er een belangrijke reden is waarom u niet naar de zitting kunt komen, kunt u de kinderrechter vragen om de zitting te verzetten. Verstuur deze brief zo snel mogelijk nadat u de uitnodiging voor de zitting heeft gekregen. Schrijf in een brief:

    • waarom u niet kunt komen,
    • uw naam en adres,
    • het zaaknummer dat staat in de brief van de rechtbank,
    • de datum,
    • uw handtekening.

    Stuur de brief naar het adres dat staat in de brief van de rechtbank. Uw brief heet een verzoek tot aanhouding.


  • U kunt al vóór de zitting een brief schrijven aan de kinderrechter om te laten weten wat u van het verzoek vindt. Doe dit op tijd, in de brief van de rechtbank staat voor welke datum de rechtbank uw reactie moet hebben ontvangen.

    Stuur een brief 


  • U kunt een aantal dingen doen voordat u naar de zitting gaat.

    Zo kunt u zich voorbereiden

 


Wat gebeurt er tijdens de zitting en daarna?

>Alles uitklappen

  • Het kan zijn dat de kinderrechter een kindgesprek voert voordat de zitting plaatsvindt. Een kindgesprek is een gesprek tussen de kinderrechter en uw kind. Kinderen van acht jaar of ouder krijgen altijd een uitnodiging voor het kindgesprek. Uw kind is niet verplicht om naar het kindgesprek te gaan als het hier een uitnodiging voor krijgt. De kinderrechter vindt het wel heel belangrijk om de mening van uw kind te horen. Als ouder bent u niet bij een kindgesprek aanwezig.

    Meer informatie over een kindgesprek


  • De zitting vindt plaats in de zittingszaal. De zitting is niet openbaar toegankelijk. Alleen belanghebbenden (zoals u en eventuele andere ouder of verzorger met gezag, en de jeugdbeschermingsorganisatie) en advocaten zijn aanwezig. De kinderrechter kan ook informanten uitnodigen voor de zitting. Informanten zijn personen van wie de kinderrechter de verklaring belangrijk vindt. Bijvoorbeeld een ouder zonder gezag of een hulpverlener zoals een maatschappelijk werker. Tijdens de zitting stelt de rechter u en de anderen vragen.


  • Soms vertelt de kinderrechter aan het einde van de zitting wat de beslissing is over het verzoek (de uitspraak). Binnen twee weken na de zitting krijgt u de uitspraak ook per post. Dat is de beschikking. Als u een advocaat heeft, ontvangt u de beschikking via uw advocaat.
    Het kan zijn dat de kinderrechter tijdens de zitting zegt dat hij langer moet nadenken over de beslissing. U krijgt de beschikking dan binnen twee weken na de zitting. 


  • De kinderrechter kan het verzoek toewijzen (goedkeuren) of afwijzen. Of gedeeltelijk toewijzen en gedeeltelijk afwijzen. De kinderrechter legt in de beschikking uit waarom hij deze beslissing neemt. Het kan ook zijn dat de kinderrechter de beslissing uitstelt (aanhouden genoemd). Bijvoorbeeld als de kinderrechter eerst meer informatie wil of hulpverlening wil afwachten. Na een bepaalde tijd bespreekt de kinderrechter het verzoek opnieuw op een zitting.

 

Heeft u hulp nodig?

Weet u niet wat u moet doen, dan kunt u contact opnemen met een advocaat, een juridisch adviseur of iemand anders die u kan helpen.

 


Wat gebeurt er als u niets doet?

U mag ervoor kiezen niet naar de zitting te gaan en geen brief te schrijven. Dan beslist de kinderrechter over het verzoek zonder te weten wat u ervan vindt. U krijgt de beslissing van de kinderrechter na een aantal weken per post thuisgestuurd.



Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.