Laden...

Informant in een familie- of jeugdzaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksNaar de rechter > U heeft een rol in een rechtszaak > Informant in een familie- of jeugdzaak

Heeft u een brief van de rechtbank gekregen om als informant bij een zitting te zijn? U wilt dan misschien weten om welke reden dit is, wat van u verwacht wordt en hoe u zich kunt voorbereiden.

Waarom bent u opgeroepen als informant?

De rechter wil graag informatie van u om zo een beter beeld te krijgen van de zaak. Waarschijnlijk bent u nauw betrokken bij een of meer personen over wie de zaak gaat. U bent bijvoorbeeld een (stief)ouder zonder gezag, verzorger of een hulpverlener van het kind of van een partij in de zaak.

 

 

Bent u verplicht om naar de zitting te gaan?

De rechter vindt uw informatie belangrijk, maar u bent niet verplicht om naar de zitting te komen.

Hoe kunt u zich voorbereiden, wat moet u meenemen?

U hoeft zich niet inhoudelijk voor te bereiden op de vragen van de rechter. U krijgt ook geen documenten over de zaak zoals een verzoekschrift en een verweerschrift.

U kunt alvast bekijken hoe u naar de rechtbank gaat en wat u doet bij binnenkomst. Neem de brief van de rechtbank mee (de oproep) en uw legitimatiebewijs

 

Wie zijn er bij de zitting?

Naast u als informant (en eventuele andere informanten) krijgen belanghebbenden een oproep voor de zitting. Vaak zijn dit ex-echtgenoten of ouders met gezag. Soms nemen zij een advocaat mee naar de zitting.

Gaat de rechtszaak (ook) over kinderen? Dan is de Raad voor de Kinderbescherming vaak aanwezig op de zitting om advies te geven. Soms is de Raad voor de Kinderbescherming verzoeker, bijvoorbeeld bij een verzoek tot ondertoezichtstelling van een kind. Ook de jeugdbeschermingsorganisatie kan verzoeken doen en op zitting aanwezig zijn.

Verder mogen er geen mensen aanwezig zijn; zittingen binnen het familie- en jeugdrecht zijn niet openbaar toegankelijk.

 

 

Wat kunt of moet u doen tijdens de zitting?

De rechter kan u vragen stellen. Bijvoorbeeld over een van de partijen, het kind of de thuissituatie. U bent niet verplicht te antwoorden.

Wat gebeurt er na de zitting?

Als informant ontvangt u de beschikking (uitspraak) van de rechter niet. U kunt ook niet in hoger beroep. Vaak hoort u van een van de partijen wat de beslissing van de rechter is.

 

Is een informant hetzelfde als een getuige?

Een informant is niet hetzelfde als een getuige. Een getuige is bijvoorbeeld wel verplicht om de vragen van de rechter te beantwoorden.

 

 


Juridisch advies

De Rechtspraak geeft geen juridisch advies. Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en mogen daarom geen advies geven. Wilt u hulp met uw situatie, documenten, of iemand die het woord voor u doet tijdens een zitting? Dan heeft u een advocaat of juridisch adviseur nodig.

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.