Meestal heeft de kinderrechter na het lezen van alle documenten, soms kindgesprekken en het horen van aanwezigen tijdens de zitting een goed beeld van uw situatie. Dan kan hij aan het einde van de zitting mondeling uitspraak doen over een ondertoezichtstelling (OTS). U of uw advocaat krijgt de uitspraak (die beschikking heet) dan ook nog per brief.
Heeft de rechter wat meer tijd nodig, dan volgt de uitspraak binnen 2 weken na de zitting per brief.
Dit kan de uitspraak zijn:
De kinderrechter gaat akkoord met een OTS
Dit betekent dat de kinderrechter de minderjarige(n) onder toezicht stelt, omdat hij het noodzakelijk vindt dat uw gezin verplicht hulp krijgt. Een jeugdbeschermingsorganisatie (gecertificeerde instelling) wijst een jeugdbeschermer toe. In de uitspraak staat voor hoelang.
De OTS kan maximaal 12 maanden duren (verlenging is daarna mogelijk met maximaal 12 maanden). Als de jeugdhulporganisatie niet denkt dat de OTS eerder kan worden opgeheven, maar u als ouder of verzorger wel, dan kunt u dit aan de kinderrechter vragen. Een kind van 12 tot 18 jaar mag dit ook vragen.
De kinderrechter houdt het verzoek tot een OTS aan
Staat dit in de uitspraak, dan betekent het dat de kinderrechter nog geen inhoudelijke beslissing kan nemen over het hele verzoek of een deel daarvan. Bijvoorbeeld omdat er nog een onderzoek loopt naar de vraag of een OTS noodzakelijk is. Daarna komt er weer een zitting.
De kinderrechter gaat niet akkoord met een OTS
Vindt de kinderrechter een OTS niet nodig, dan gaat hij niet akkoord (hij wijst het verzoek af).
Geen uitspraak
Is het verzoek tot een OTS ingetrokken, dan doet de kinderrechter geen uitspraak.