Laden...

Wat is een voorlopige ondertoezichtstelling (VOTS)?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Ondertoezichtstelling > Wat is een voorlopige ondertoezichtstelling (VOTS)?

Waar u 'ouders' leest, gaat het om één of twee ouders met gezag, verzorgers met gezag of voogden. En waar u 'kind' leest, kunnen dit ook meer kinderen zijn.


Wat is een voorlopige ondertoezichtstelling (VOTS)?

Een VOTS is een spoedmaatregel. Er zijn dan acute zorgen of een kind zich veilig kan ontwikkelen in de thuissituatie. Een VOTS is alleen mogelijk als er vanwege de spoed geen tijd is om eerst onderzoek te doen.


Wie kan om een VOTS vragen?

Meestal is de Raad voor de Kinderbescherming de aanvrager van een VOTS.


Hoe werkt de procedure van een voorlopige OTS?

Een procedure over een voorlopige OTS bestaat uit een aantal opeenvolgende stappen. Meestal is de Raad voor de Kinderbescherming de aanvrager van een VOTS. De kinderrechter beslist daarna of een voorlopige ondertoezichtstelling noodzakelijk is.

Een VOTS is alleen mogelijk als er vanwege de spoed geen tijd is om eerst onderzoek te doen. De maatregel wordt regelmatig uitgesproken in combinatie met een uithuisplaatsing.


Als er een VOTS is, wat gebeurt er dan?

Als de kinderrechter heeft beslist dat er een VOTS voor uw kind komt, dan gaat deze direct in. Als ouder krijgt u verplicht hulp van een jeugdbeschermer (gezinsvoogd). Ook voert een onderzoeker van de Raad voor de Kinderbescherming gesprekken met u, uw kind en eventuele andere betrokkenen om uit te zoeken wat er precies speelt. De onderzoeker maakt hiervan een verslag.

Binnen twee weken na het begin van de VOTS wordt een zitting gepland over de VOTS. 


Wat is voor ouders of verzorgers belangrijk om te doen?

Als u bericht heeft gekregen dat er een zitting is gepland, is het belangrijk om te laten weten of u het eens bent met de VOTS.

Reageer op het bericht over de VOTS

Tegen een VOTS is geen hoger beroep mogelijk.


Hoelang duurt een VOTS?

Een VOTS kan maximaal drie maanden duren. In deze periode kan de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek doen. Als uit het onderzoek volgt dat er ernstige zorgen zijn over de ontwikkeling van uw kind, kan de Raad voor de Kinderbescherming aan de kinderrechter vragen om een ondertoezichtstelling (OTS). 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.