Laden...

Checklist documenten bekrachtigingsprocedure onteigening

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Onteigening > Checklist documenten bekrachtigingsprocedure onteigening

Als overheidsinstantie (bestuursorgaan) die een onteigeningsbeschikking heeft gegeven, verzoekt u de bestuursrechter deze te bekrachtigen (goed te keuren). U moet daarbij documenten meesturen. Dit staat in artikel 16.93 Ow van de Omgevingswet (Ow) en in artikel 7.2 Procesreglement bestuursrecht rechtbanken. De bestuursrechter heeft die documenten nodig om het verzoek te kunnen beoordelen.



Algemene documenten

  • Het document of de documenten waaruit blijkt dat de indiener van het verzoek tot bekrachtiging bevoegd is om dit verzoek bij de bestuursrechter in te dienen, bijvoorbeeld een besluit of machtiging waaruit deze bevoegdheid blijkt.
  • Het onteigeningsdossier dat ter inzage heeft gelegen (art 3:44, eerste lid onder a, Awb en art. 16.33d Ow), met de onteigeningsbeschikking, de grondtekening en projectie van de grondtekening (art. 7.6 Omgevingsbesluit).
  • De aanvraag van de onteigenaar inclusief de daarbij behorende documenten (art. 7.215c Omgevingsregeling). Niet de documenten over het minnelijk overleg, zie hiervoor de specifieke documenten.
  • Het besluit dat ten grondslag ligt aan de onteigening (het onteigeningsbelang). Is dit een omgevingsplan, dan kunt u de weblink vermelden naar het betreffende omgevingsplan in de viewer 'Regels op de Kaart' in het Omgevingsloket.
  • Een bezwaar- of beroepschrift als dat is ingediend tegen het onder punt 4 bedoelde besluit.
  • De volledige naam- en adresgegevens van de onteigenaar (art. 11.2 Ow).
  • Bewijsdocumenten van publicaties van de onteigeningsbeschikking.
  • De nota van zienswijzen.
  • Het verslag van de hoorzitting.
  • Een lijst van de belanghebbenden (art. 16.97, eerste lid Ow).

Specifieke documenten over een (deel van een) concreet kadastraal perceel of een groep kadastrale percelen, per eigenaar of beperkt gerechtigde

  • Kadastrale uittreksels (eigendomsinformatie kadaster) van de situatie op het moment van het verlenen van de onteigeningsbeschikking. Kadastrale kaarten en/of andere tekeningen in drievoud, voor zover op A2-formaat of groter.
  • Alle ingediende zienswijzen tegen het ontwerp van de onteigeningsbeschikking.
  • De geactualiseerde logboeken van de gevoerde minnelijke overleggen, tot en met het moment van het indienen van het verzoek om bekrachtiging.
  • Bewijsdocumenten van wie zijn aangeschreven.

Werkwijze documenten indienen

  1. Markeer de algemene documenten met een tabblad.
  2. Voorzie elk specifiek deel van een apart tabblad. Met een specifiek deel wordt bedoeld de documenten over een (deel van een) concreet kadastraal perceel of een groep kadastrale percelen van één eigenaar of één beperkt gerechtigde.
  3. Vermeld welke documenten over de zaak voor iedereen ter inzage hebben gelegen en welke niet, met welke reden dat was en indien van toepassing voor wie die documenten wel ter inzage hebben gelegen (art. 7.2, tweede lid Landelijk procesreglement bestuursrecht).
  4. Leg de documenten in chronologische volgorde.
  5. Nummer de documenten.
  6. Voeg een inventarisatielijst bij.
  7. Vermeld in de begeleidende brief:
    • in het onderwerp van de brief de naam van de grondslag voor de onteigening (bijvoorbeeld ‘onteigening omgevingsplan x’); 
    • de naam en de contactgegevens (waaronder een mobiel telefoonnummer en een e-mailadres) van de vaste contactpersoon; de bestuursrechter richt de brieven aan deze persoon.
  8. Lever de documenten in tweevoud aan.

Geheimhouding gewenst?

Als u wilt dat op (een deel van) bepaalde documenten geheimhouding wordt toegepast, dan werkt het als volgt:

  1. Doe de documenten in een afzonderlijke, gesloten envelop en vermeld daarop ‘geheimhouding art. 8:29 Awb’.
  2. Doe de gesloten envelop in een andere envelop met een brief waarin u de redenen vermeldt van het verzoek om geheimhouding.
  3. Stuur de envelop naar de rechtbank waar het te onteigenen perceel ligt of laat de envelop er met een koeriersdienst bezorgen.   

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.