In de meeste gevallen komt er een zitting. De zittingsdatum zal na het aflopen van de termijn voor het indienen van bedenkingen, zo snel mogelijk door de rechtbank worden bepaald. In de uitnodiging voor de zitting staat op welke locatie en datum de zitting plaatsvindt. Zittingen zijn meestal openbaar.
Het is mogelijk dat de rechtbank bepaalt dat de behandeling van een zaak (deels) online, via een telefonische- en beeldverbinding, zal plaatsvinden.
Aan het begin van de zitting legt de rechtbank uit hoe de zitting verloopt. De rechtbank geeft aan wat het geschil is. Daarna stelt de rechtbank vragen aan u, de overheidsinstantie en eventuele andere procespartijen. Indien dat nodig is, kunt u nog een keer uitleggen waarom u het niet eens bent met de onteigeningsbeschikking. De overheidsinstantie kan ook een reactie geven. Aan het einde van de zitting vertelt de rechtbank wanneer u de uitspraak krijgt.
De rechtbank beoordeelt of de onteigeningsbeschikking in overeenstemming is met de wet. Dit doet de rechtbank ook als er geen bedenkingen van belanghebbenden zijn binnengekomen.