Laden...

Toespraak president CRvB bij symposium over 25-jarig bestaan Awb

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCentrale Raad van Beroep > Nieuws > Toespraak president CRvB bij symposium over 25-jarig bestaan Awb
Utrecht, 31 oktober 2019

De Universiteit Maastricht en de rechtbank Limburg organiseerden donderdag 24 oktober 2019 een symposium ter ere van het 25-jarig bestaan van de Algemene wet bestuursrecht. Bij de invoering van deze wet vormde rechtsbescherming voor de burger het uitgangspunt. Natuurlijk is tijdens het symposium ingegaan op de vraag wat er van dat uitgangspunt is terecht gekomen. Ook werd gesproken over hoe maatschappelijk effectief de bestuursrechter is. Verder kwam vragen aan bod als hoe is de relatie tussen het bieden van rechtsbescherming en de regie die de rechter voert? En hoe zorgen we ervoor dat de bestuursrechter er over 25 jaar nog toe doet?

Takvor Avedissian, president van de Centrale Raad van Beroep, was een van de sprekers tijdens dit symposium. Hij maakte een aantal inleidende opmerkingen over de maatschappelijke betekenis van de rol van de bestuursrechter. Hij deed dit vanuit het perspectief van de Centrale Raad van Beroep. Beschikt de Centrale Raad over voldoende instrumenten om maatschappelijk effectief bezig te zijn? Zijn antwoord: ja! Maar het kan altijd beter.

Daarnaast ging Takvor Avedissian in op de achtergrond, betekenis en doelen van de Centrale Raad van Beroep, waarbij ook de samenwerking met de andere hoogste bestuursrechters en doorlooptijden voorbij kwamen. Daarna belichtte hij de werking en de invloed van de Algemene wet bestuursrecht. Hij rondde af met wat wenselijk, nuttig en nodig is om ook in de toekomst als bestuursrechter relevant te kunnen blijven. De tekst van zijn inleiding (pdf, 396,5 KB) kunt u hier nalezen.

Een verslag van het symposium is gepubliceerd op de pagina van de rechtbank Limburg.

Uitspraken