Bart-Jan van Ettekoven, voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, sprak over het toetsen van algoritmische besluiten en het inrichten van een toegankelijke en mensgerichte procedure, een ODR-track. Twee onderwerpen die in de toekomst ontzettend belangrijk zullen worden en dat eigenlijk nu al zijn. Andere landen, zoals Canada, hebben al behoorlijk wat stappen gezet bij het anders inrichten van de procedure. Er staat ons nog veel te doen! We doen het niet voor onszelf, maar voor de burger, die sneller duidelijkheid wil.
De lange doorlooptijden waren het onderwerp in de speech van Alex Brenninkmeijer, lid Europese Rekenkamer, faculteitshoogleraar Universiteit Utrecht en voormalig raadsheer en Nationale ombudsman. Die waren vijftien jaar geleden ook al een probleem. In 'het systeem' van de Algemene wet bestuursrecht zijn kennelijk onvoldoende mechanismen die daadwerkelijk tot verbetering hebben geleid. "Bij 25 jaar Algemene wet bestuursrecht constateer ik dat het bestuurs(proces)recht inmiddels een onwaarschijnlijk complex systeem is geworden en dat die complexiteit in steeds opgaande lijn gaat. Over de toepassing van de Awb in concrete gevallen bestaat te veel rechtsonzekerheid", aldus Alex.
In het slotwoord van Martina Bijker-Veen, rechterlijk bestuurslid rechtbank Limburg benadrukte zij het belang om de doorlooptijden omlaag te krijgen. "Dat is waar partijen om vragen en dat staat ons te doen. Hoe we dat gaan doen, is nog niet eenvoudig. We zullen er hard aan moeten gaan werken. Het begint bij bewustwording en daarom is dit symposium zo zinvol."
Zowel organisatie als deelnemers kijken terug op een aangenaam symposium, met interessante sprekers en boeiende vragen vanuit het publiek. Op naar het volgende 25 jarig jubileum?