Laden...

De minister was niet bevoegd om een verdeelplan voor opleidingsplaatsen voor medisch specialisten vast te stellen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > De minister was niet bevoegd om een verdeelplan voor opleidingsplaatsen voor medisch specialisten vast te stellen
Den Haag, 30 januari 2024

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vandaag geoordeeld dat de minister van VWS niet bevoegd is om een plan vast te stellen voor de verdeling van opleidingsplaatsen voor medisch specialisten over de verschillende opleidingsziekenhuizen.

In het verdeelplan is het maximale aantal instroomplaatsen per medisch specialisme en per opleidingsinstelling voor het jaar 2023 vastgesteld en zijn de instroomplaatsen over de zeven Onderwijs- en Opleidingsregio's (OOR's) binnen Nederland verdeeld. De OOR's zijn verbonden met de zeven universitair medische centra.

De ziekenhuizen die samen de OOR Leiden vormen hebben tegen dat verdeelplan beroep ingesteld. Zij vinden dat er te weinig opleidingsplaatsen aan de OOR Leiden zijn toegekend en hebben aangevoerd dat het verdeelplan geen wettelijke grondslag heeft. Het CBb geeft hen daarin gelijk. De minister is op grond van de Wet marktordening gezondheidszorg alleen bevoegd om algemene aanwijzingen aan de NZa te geven. De minister mag geen aanwijzingen geven over individuele zorgaanbieders en evenmin nadere besluiten nemen om een algemene aanwijzing in te vullen. De minister was dus niet bevoegd om het verdeelplan op te stellen. Het verdeelplan is ongeldig.  

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 22812976 of Administratie CBb 088 362 3910.


Uitspraken