Laden...

Boetes Autoriteit Financiële Markten definitief geschrapt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Boetes Autoriteit Financiële Markten definitief geschrapt
Den Haag, 22 juni 2021

P. Kloezen en N.C. Burgman-Koers hoeven ieder definitief geen boete te betalen voor hun rol bij financieel dienstverlener Visie B.V. in 2015.  Dat blijkt uit de uitspraak die het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag doet in hoger beroep. Eerder schrapte de rechtbank Rotterdam deze boetes al. 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde de boetes op, omdat Visie B.V. haar beleid liet bepalen door Kloezen die niet bij AFM was aangemeld, terwijl Burgman-Koers als formele beleidsbepaler was aangemeld en goedgekeurd. AFM had de geschiktheid en betrouwbaarheid van Kloezen niet getoetst. Omdat daardoor die geschiktheid en betrouwbaarheid niet vaststond, was volgens AFM sprake van overtreding van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Net als de rechtbank Rotterdam is het CBb van oordeel dat dit niet genoeg is voor een overtreding. Daarvoor moet AFM namelijk bewijzen dat de betrokken persoon daadwerkelijk ongeschikt en/of onbetrouwbaar was. AFM had afgezien van onderzoek daarnaar, omdat zij overtuigd was van haar uitleg van de Wft. Die uitleg blijkt dus verkeerd. De gevolgen daarvan komen voor rekening van AFM.Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 228 12976 of 088 362 3910.
Uitspraken