Laden...

Dierenwelzijn voorop: in bewaring genomen honden niet terug, gezonde honden blijven bij fokker

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Dierenwelzijn voorop: in bewaring genomen honden niet terug, gezonde honden blijven bij fokker
Den Haag, 21 februari 2023

Op 2 februari jl. wees de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) de verzoeken van een hondenfokker en van de Stichting House of Animals Foundation af. In het verzoek van de fokker wordt gevraagd om ca. 400 inbeslaggenomen honden terug te geven aan de fokker. In het verzoek van de Stichting House of Animals Foundation wordt juist gevraagd om ook de bij de fokker achtergebleven honden weg te halen. [link uitspraak]. Vandaag maakt het CBb de motivering van de uitspraken bekend.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoeft de ca. 400 meegenomen honden niet  terug te geven aan de fokker. Bij verschillende controles bij de fokker bleek dat er problemen waren met de gezondheid en de verzorging van de honden, waardoor voorschriften over diergezondheid en dierenwelzijn zijn overtreden. De minister had dus goede redenen om de honden mee te nemen. Ook omdat de NVWA destijds weinig verbetering zag, is er geen aanleiding om de honden (tijdelijk) terug te brengen bij de fokker.

De bij de fokker achtergebleven dieren zijn door de NVWA gecontroleerd en gezond bevonden. Daarom hoeven die niet bij de fokker te worden weggehaald. Het zou mogelijk moeten zijn deze dieren gezond te houden, omdat het gaat om veel minder honden dan voorheen. De NVWA controleert het bedrijf bovendien, zodat er voldoende waarborgen zijn voor het behoud van hun welzijn.   

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
afdeling persvoorlichting, tel 088 362 39 10.

Uitspraken