Laden...

FM-vergunningen landelijke commerciele radio-omroep moeten opnieuw verdeeld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > FM-vergunningen landelijke commerciele radio-omroep moeten opnieuw verdeeld
Den Haag, 20 december 2022

De FM-vergunningen voor landelijke commerciële radio-omroep moeten per 1 september 2023 opnieuw worden verdeeld. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag in hoger beroep beslist. 

De negen FM-vergunningen voor landelijke commerciële radio-omroep waren geldig tot 1 september 2022. Daarna zou de minister de beschikbare frequentieruimte opnieuw moeten verdelen. Maar vanwege de terugloop van advertentie-inkomsten door de coronamaatregelen heeft de minister in plaats daarvan de vergunningen met drie jaar verlengd. Kink FM was het daar niet mee eens. Kink FM heeft nu geen FM-vergunning en wil juist dat de beschikbare frequentieruimte zo snel mogelijk opnieuw wordt verdeeld zodat zij kan meedingen. De rechtbank Rotterdam heeft in een uitspraak van 20 juli 2022 het verlengingsbesluit vernietigd. Zeven van de commerciële radio-omroepen die nu een vergunning hebben en de branchevereniging gingen daartegen in hoger beroep. De minister deed dat zelf niet.

Voor het CBb weegt zwaar dat de FM-vergunningen schaarse rechten zijn en daarom een beperkte looptijd hebben. De hoofdregel is dat de vergunningen na die looptijd opnieuw worden verdeeld. Nieuwkomers hebben dan de kans om zo'n vergunning te krijgen. Verlenging van de looptijd van bestaande vergunningen is alleen mogelijk als er een wettelijke uitzonderingssituatie is. Het algemeen economisch belang kan zo'n reden voor verlenging zijn. Het CBb oordeelt dat de minister het algemeen economisch belang niet als reden voor verlenging mocht inroepen. De financiële positie van de landelijke commerciële radiosector is niet zo kwetsbaar dat daarom van een nieuwe verdeling op korte termijn mag worden afgezien.        

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 22812976 of 088 362 3910.

Uitspraken