Laden...

Opschorting van besmetverklaring salmonella pluimveebedrijf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Opschorting van besmetverklaring salmonella pluimveebedrijf
Den Haag, 09 november 2021
De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schorst het besluit van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de stallen van een pluimveehouderij besmet te verklaren met salmonella en draagt de minister op om een bevestigingsonderzoek naar besmetting uit te voeren. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de pluimveehouder aanspande bij het CBb.

De pluimveehouderij heeft twee locaties, één met drie, de ander met vier stallen. Alle in die stallen genomen monsters testen positief voor salmonella. Twee dierenartsen vinden het zeer onwaarschijnlijk dat salmonella tegelijk in zeven stallen uitbreekt. Zij denken dat de positieve uitslagen eerder het gevolg zijn van een kruisbesmetting tijdens het nemen van de monsters. De pluimveehouder heeft de stallen opnieuw laten bemonsteren. Daaruit blijkt dat één stal met salmonella is besmet, de andere zes niet. Dat maakt een kruisbesmetting waarschijnlijk. Die omstandigheden zijn van belang voor de vraag of sprake is van het “uitzonderlijk geval” dat volgens het Europese recht reden vormt voor een bevestigingsonderzoek. 

De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 228 129 76 of 088 362 3910.


Uitspraken