Laden...

Polisvoorwaarden vergoeding medicijnen zorgverzekeraar ONVZ moeten aangepast

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Polisvoorwaarden vergoeding medicijnen zorgverzekeraar ONVZ moeten aangepast
Den Haag, 07 november 2023
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een aanwijzing gegeven aan zorgverzekeraar ONVZ. ONVZ moet de polisvoorwaarden in twee verzekeringen aanpassen. 
ONVZ heeft nu in de polisvoorwaarden staan dat wanneer er geen medische noodzaak is voor een specifiek geneesmiddel en er onderling uitwisselbare varianten van dat geneesmiddel beschikbaar zijn, de verzekerde dan de goedkoopste variant van het geneesmiddel vergoed krijgt waarin de werkzame stof zit. Als de verzekerde toch een (duurder) middel wil met dezelfde werkzame stof, dan moet hij bijbetalen. De NZa heeft ONVZ de aanwijzing gegeven om de polis-voorwaarden aan te passen, omdat die voorwaarden onrechtmatig zijn.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat de aanwijzing terecht is gegeven aan ONVZ. Een zorgverzekeraar die zoveel mogelijk de goedkoopste geneesmiddelen wil vergoeden, moet namelijk gebruik maken van de door de wetgever gegeven mogelijkheid om een preferentiebeleid te voeren. Dat doet ONVZ niet. Een preferentiebeleid houdt in dat een zorgverzekeraar voorkeurgeneesmiddelen aanwijst die binnen het door hem verzekerde pakket vallen. Als geen preferentiebeleid wordt gevoerd heeft de verzekerde recht op verstrekking of vergoeding van het door hem gewenste geneesmiddel zonder bijbetaling. 

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 22812976 of 088 362 3910.


Uitspraken