Laden...

Toepassing startersregeling TVL bij wijziging van bedrijfsactiviteiten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Toepassing startersregeling TVL bij wijziging van bedrijfsactiviteiten
Den Haag, 31 mei 2022

De startersregeling van de Regeling subsidie financiering vaste lasten MKB COVID-19 (TVL) is van toepassing op een onderneming die zijn nieuwe bedrijfsactiviteiten onderbrengt onder de bestaande inschrijving als eenmanszaak in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De ondernemer moet dan wel zijn oorspronkelijke bedrijfsactiviteiten hebben gestaakt en de nieuwe activiteiten mogen geen bedrijfsactiviteiten zijn die worden toegevoegd aan de bestaande bedrijfsactiviteiten. Bij de berekening van de hoogte van de TVL-noodsteun moet de ondernemer dan worden aangemerkt als startende ondernemer.
Met dit oordeel komt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag terug op zijn uitspraak van 9 november 2021, ECLI:NL:CBB:2021:979.

Een eenmanszaak spande de zaak aan tegen de afwijzing van haar aanvraag om noodsteun door de minister van Economische Zaken en Klimaat. De eenmanszaak stond sinds 2010 bij de KvK ingeschreven als dansschool. Na het staken van de danslessen, opende de ondernemer in januari 2020 een (boeken)café. In november 2019 had zij die nieuwe bedrijfsactiviteit onder het bestaande KvK-nummer laten toevoegen in de registratie bij de KvK. De minister paste de startersregeling niet toe, omdat de eenmanszaak in 2010 voor de eerste maal was ingeschreven. Hij ging daarom bij de berekening van de noodsteun uit van de omzet van de  onderneming in het vierde kwartaal 2019. Hierdoor kwam de eenmanszaak niet voor subsidie in aanmerking. 

Het CBb gaat niet mee in deze opvatting en oordeelt dat de afwijzing in strijd is met de TVL. De minister moet binnen vier weken een nieuw besluit nemen over de aanvraag.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 228 12976 of 088 362 3910.

Uitspraken