Laden...

Toestemming energieconsument vereist voor uitwisseling persoonsgegevens

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Toestemming energieconsument vereist voor uitwisseling persoonsgegevens
Den Haag, 14 januari 2020

De Informatiecode biedt geen grondslag voor de onderlinge uitwisseling van consumentengegevens in de energiesector. Dat beslist het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag. Het CBb vernietigt de aanpassingen in de Informatiecode, omdat deze een plicht tot uitwisseling in het leven roept zonder dat is verzekerd dat een daarvoor een door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) voorgeschreven grondslag (zoals toestemming van de klant) aanwezig is.

De Informatiecode is een wettelijke regeling onder meer over de wijze van gegevensverwerking voor de leveranciers en transporteurs van gas en elektriciteit. Onderlinge uitwisseling van consumentengegevens maakt een zogenoemd Aanbod-op-Maat mogelijk en vergemakkelijkt daarmee het overstappen van energieleverancier. De energiebranche dacht dat wijziging van de Informatiecode een wettelijke grondslag voor de onderlinge uitwisseling kan bieden. In navolging van het wetgevingsadvies van de Autoriteit Persoonsgegevens, zag de Autoriteit Consument en Markt dat anders: uitwisseling van die gegevens kan alleen met toestemming van de klant.


Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.


Uitspraken