Laden...

Drie jaar gevangenisstraf voor vader die zijn kind heeft mishandeld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Drie jaar gevangenisstraf voor vader die zijn kind heeft mishandeld
Arnhem, 10 oktober 2017
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 10 oktober 2017 een man schuldig bevonden aan zware mishandeling van zijn babydochter. Die mishandeling heeft tot de dood van het kind geleid. Het hof heeft een gevangenisstraf opgelegd van drie jaren.

De overleden baby

Op 22 oktober 2013 overleed in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht een meisje van vijf weken. Enkele dagen eerder was zij met onder andere hersenletsel, gebroken ribben en een gebroken been opgenomen in het ziekenhuis. Het hersenletsel heeft tot de dood geleid.

Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank heeft de vader van het meisje veroordeeld voor doodslag. Ook was een eerdere mishandeling van het kind bewezen. De rechtbank legde een gevangenisstraf op van drie jaren. De verdachte en de officier van justitie hebben hoger beroep ingesteld tegen dit vonnis. De verdachte vond namelijk dat hij onschuldig was. De officier van justitie vond de straf te laag.

Het oordeel van het hof

Het hof acht bewezen dat de verdachte geweld heeft gebruikt tegen het meisje. Het ging om schudden, om geweld tegen het hoofd of om allebei. Het hof kan niet achterhalen of het geweld zo heftig was dat de verdachte heeft beseft dat zijn dochter zou kunnen overlijden. Daarom vindt het hof doodslag niet bewezen. Wel is zware mishandeling bewezen. Het zware letsel leidde tot de dood. De wet stelt op zware mishandeling een lagere straf dan op doodslag. Het gerechtshof legt toch dezelfde straf op als de rechtbank, namelijk drie jaren gevangenisstraf.

Ook vond het hof, net als de rechtbank eerder oordeelde, de eerdere mishandeling van het meisje bewezen.

Uitspraken