Laden...

Hof stemt in met procesafspraken in witwaszaak Cymbal

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Hof stemt in met procesafspraken in witwaszaak Cymbal
Arnhem, 02 december 2022
Op vrijdag 2 december 2022 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in een grote witwaszaak die bekend staat onder de naam Cymbal. De twee verdachten zijn in die zaak veroordeeld voor schuldwitwassen, valsheid in geschrifte en het deelnemen aan een criminele organisatie. 

Dollartoerisme op Curaçao

Waar ging het in deze zaak om? In de periode 2004 tot en met 2017 vond er op Curaçao dollartoerisme plaats. Venezolanen vroegen in die jaren massaal toestemming om de plaatselijke munt in te wisselen voor dollars om daar aankopen in het buitenland mee te doen. Daarbij wendden zij voor goederen, m.n. lingerie en medicijnen te kopen op Curaçao. In werkelijkheid werden er helemaal geen goederen gekocht maar incasseerden zij de voor aankopen bestelde dollars zelf. 

Bedrijven op Curaçao deden hieraan mee door bonnen af te geven als bewijs van aankopen die in werkelijkheid niet hadden plaatsgevonden. Die bonnen konden dan in Venezuela weer worden gebruikt als bewijs dat de dollars waren besteed voor aankopen. Als tegenprestatie ontvingen de bedrijven op Curaçao een percentage van de op de bon vermelde bedragen. De totale waarde van de zogenaamde transacties bedroeg enkele honderden miljoenen dollars.

Rechtbank ging niet akkoord met procesafspraken verdachten en OM

In deze zaak zijn door de verdachten en het openbaar ministerie procesafspraken gemaakt. Die procesafspraken hielden in dat het Openbaar Ministerie straffen zou eisen die er op neer kwamen dat de beide verdachten niet opnieuw naar de gevangenis hoefden. Eén van de verdachten had 44 dagen in voorarrest gezeten, de ander ruim zeven maanden. De rechtbank was niet akkoord gegaan met de procesafspraken en had de verdachten veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf, respectievelijk zes jaren.

Hof gaat wel akkoord met procesafspraken

In hoger beroep heeft het gerechtshof wel ingestemd met de procesafspraken en naast het al ondergane voorarrest voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd tot twee jaar. 

Een belangrijke reden voor het hof om de afspraken wel goed te keuren is dat het rekening houdt met het feit dat in die periode op Curaçao het “swipen” van geld een algemeen bekend verdienmodel was. Het fenomeen was bekend bij de centrale bank en de plaatselijke banken en werd in ieder geval gedoogd. Verder heeft het hof waarde gehecht aan het feit dat verdachten hebben meegewerkt aan confiscatie en uitwinning van vrijwel hun gehele vermogen Hiermee worden naar verwachting langdurige procedures vermeden en kon ook een regeling worden getroffen met de belastingdienst op Curaçao en een benadeelde bank. Ook was van belang dat verdachten openheid van zaken hebben gegeven over het fenomeen “swipen”.Daardoor was het openbaar ministerie beter in staat hierbij betrokken personen en organisaties aan te spreken. 


Uitspraken