Laden...

Gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor doodsteken vrouw in Utrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor doodsteken vrouw in Utrecht
Arnhem, 15 juni 2018

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag een 32-jarige man uit Polen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en tbs met dwangverpleging. De man stak op 28 februari 2017 een 41-jarige vrouw dood voor het kantoor van de Rabobank in Utrecht.

De rechtbank legde al eerder dezelfde straf en maatregel op.

Doodslag

De verdachte heeft een uitgebreid verleden met psychotische klachten. Hij was ten tijde van het steekincident gestopt met het innemen van zijn antipsychotische medicijnen. Op de betreffende dag liep hij rond het station van Utrecht Centraal. Op de Croeselaan heeft hij met een mes in het voorbijgaan de vrouw neergestoken.

Schizofreen

De deskundigen concluderen dat er bij de verdachte sprake is van schizofrenie. Hij was volgens de deskundigen op het moment van het steekincident in een zeer verwarde, psychotisch toestand. Die psychose heeft een allesoverheersende invloed gehad op zijn gedrag. Deskundigen adviseren om de verdachte vooral te behandelen voor zijn schizofrenie. Het hof acht de verdachte zeer sterk verminderd toerekeningsvatbaar en legt daarom evenals de rechtbank, naast een gevangenisstraf, tbs met dwangverpleging op.

Strafmaat

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep ook een gevangenisstraf van 9 jaar geëist. Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachte dat hij zijn medicijnen niet had ingenomen. Echter, het hof concludeert evenals de rechtbank op basis van het rapport van de deskundigen dat het niet innemen van zijn medicijnen juist onderdeel van zijn ziekte is. Ook het hof houdt daar in sterke mate rekening mee bij het opleggen van de straf en wijkt daarom af van de eis van de advocaat-generaal en legt de verdachte evenals de rechtbank een gevangenisstraf van 3 jaar op.
Daarnaast moet de verdachte aan de nabestaanden een schadevergoeding betalen.

Uitspraken