Laden...

Gevangenisstraf voor moord op een 24-jarige man in Enschede

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Gevangenisstraf voor moord op een 24-jarige man in Enschede
Zwolle, 13 juli 2018

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag een 34-jarige man uit Enschede veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar. Deze straf heeft het hof hem opgelegd  voor vier feiten, waaronder het doodschieten van een 24-jarige man in Enschede op 17 december 2014.

Eerder had de rechtbank verdachte vrijgesproken van de moord en de doodslag op de 24-jarige man, maar hem wel veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaren voor vier andere feiten die op een tweede dagvaarding stonden. Het vonnis van de rechtbank is gepubliceerd onder nummer ECLI:NL:RBOVE:2017:2795.

Oordeel van het hof

Anders dan de rechtbank heeft het hof bewezen verklaard dat verdachte zich heeft schuldig gemaakt aan het opzettelijk doodschieten van het slachtoffer en ook dat hij dit heeft gedaan met voorbedachte raad. Dat betekent dat het hof hem schuldig acht aan moord

Van de vier feiten op de tweede dagvaarding heeft het hof verdachte vrijgesproken van één feit. De andere drie feiten, waaronder een gewapende woningoverval op 8 november 2015 in Zwolle, heeft het hof - net als de rechtbank- ook bewezen verklaard.

Strafmaat

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep voor alle feiten een gevangenisstraf van 18 jaar geëist. Deze straf had ook de officier van justitie bij de rechtbank geëist.
Het hof komt tot een hogere straf, omdat het hof onder andere veel gewicht hecht aan de jeugdige leeftijd van het dodelijke slachtoffer en de gruwelijke wijze waarop het slachtoffer om het leven is gebracht. 

Schadevergoeding

De verdachte is daarnaast veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding aan de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer en aan het slachtoffer van de woningoverval. Naast een vergoeding voor de door hen geleden materiële schade kregen de vader van het dodelijke slachtoffer en het slachtoffer van de woningoverval ook smartengeld toegekend. 

Uitspraken